Știri

Avertizare meteo cod galben de furtuni! Care sunt județele afectate

Avertizare meteo cod galben de furtuni. Meteorologii au emis cod galben de vreme rea în cea mai mare parte a țării. Sunt vizate fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Codul a intrat în vigoare miercuri, 21 iulie, la ora 10.00 și expiră la ora 22.00.

Cod galben de ploi, descărcări electrice, intensificări ale vântului

În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în zona de munte, Transilvania, Maramureș, în cea mai mare parte a Moldovei și local în nordul Munteniei. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 40-45 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în celelalte județe din Muntenia.

Avertizare meteo cod galben de furtuni! Care sunt județele afectate

Potrivit meteorologilor, temporar, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 55…65 km/h în Moldova și local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, iar în zona montană înaltă, cu precădere a Carpaților Meridionali, rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Ploile din ultimele zile au făcut ravagii în mai multe județe din țară. În vest, în județul Alba, au fost cele mai mari cantități de apă. Mai multe gospodării au fost inundate, case avariate, dintre care una complet distrusă.

Vremea continuă să treacă de la o extremă la alta, de la caniculă și disconfort termic accentuat, la instabilitate termică accentuată: averse torențiale, vânt puternic, vijelii și grindină, în unele cazuri.

Fenomenele meteorologice prognozate cod galben – (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Prognoza meteo la munte până pe 1 august 2021

Temperatura va fi în scădere treptată în primele zile ale intervalului, iar vremea va deveni răcoroasă în perioada 21 – 24 iulie, cu o medie a valorilor maxime de 16…17 grade, pornind de la 22 de grade în prima zi și minime de 8…10 grade.

După acest interval se va reveni la un regim termic apropiat de normele climatologice, respectiv maxime, în general, de 20…22 de grade și minime în jur de 12 grade.

În primele zile ale intervalului instabilitatea atmosferică se va generaliza în întreaga zonă montană, iar local aversele vor fi abundente. În restul intervalului, probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată spre finalul lunii.

Comments are closed.