Știri

Beatrice Rancea, săltată de mascați. Percheziții la Opera Română din Iași, după raportul Curții de Conturi

Beatrice Rancea a fost sălată de mascați, de acasă. Asta după ce procurorii și jandarmii au descins în această dimineață la sediul Operei Naționale Române Iași, dar și la locuințele angajaților, într-un dosar ce este privește mai multe fapte de corupție comise de managerul instituției.

Acţiunea vine după un raport al Curţii de Conturi care relevă numeroase nereguli de care s-ar face vinovată Beatrice Rancea, managerul instuituţiei. Pe numele acesteia există mai multe plângeri penale.

Astfel că artista a fost săltată din propria locuință, acolo unde oamenii legii au descins în această dimineață și au făcut percheziții.

Mascații au ajuns și la unii dintre angajații Operei Naționale Române Iași, printre care s-ar afla și Alighieri Iațâc, mâna dreaptă a managerului Beatrice Rancea în ultimii ani, potrivit presei locale.

Contabila-șefă, demisă anul tecut, de Beatrice Rancea, a anunțat ilegalitățile

În ultimii ani au fost făcute mai multe plângeri cu privire la managementul de la Operă.

Contabila-şefă a Operei Naţionale Române din Iaşi, demisă anul trecut de managerul Beatrice Rancea şi retrogradată pe postul de economist simplu, o acuză pe aceasta, într-un memoriu trimis Ministerului Culturii, de mai multe ilegalităţi. Simona Alice Gogan o acuză pe Rancea că ar fi folosit abuziv banii instituției și ar fi încheiat contrcate în scop personal.

„Au fost luate zece televizoare, frigidere, maşini de spălat, 20 de aspiratoare, laptopuri şi alte zeci de produse fără să existe documentele necesare din punct de vedere legal: referate de necesitate, procese-verbale de recepţia mărfii, plăţi către furnizori fără a fi încheiate contracte cu ei, doar în baza facturilor, fiind sute de produse care nu au trecut prin magazia centrală a Operei“, a spus Gogan.

Contabila acuză că tot din dispoziţia lui Beatrice Rancea, în decembrie 2019, s-ar fi facturat 120.000 de lei către o firmă, fără a exista un contract încheiat cu aceasta la momentul plăţii.

Beatrice Rancea: ”Actele sunt în regulă”

Un alt aspect penal, scrie Simona Gogan, ar fi antedatarea a zeci de contracte de colaborare, cu diferite persoane, unele dintre acestea neprestând niciun fel de activitate pentru instituţie. Un caz aparte este cel al lui Cristian Albu, de la Teatrul „Ion Dacian“ din Bucureşti, care a devenit consilier pe resurse umane pe baza unui contract de telemuncă, adică de prestări servicii din fotoliu de acasă.

Albu ar beneficia şi de alte avantaje, cum ar fi plata chiriei la apartamentul din Iaşi şi un spor de condiţii vătămătoare de 15%.

Totodată, femeia o acuză public pe Beatrice Rancea şi că a falsificat un contract în baza căruia şi-ar fi oferit sute de milioane de lei într-o perioadă în care instituţia nu mai avea bani să îşi onoreze obligaţiile curente.

Beatrice Rancea spunea anul trecut, la mometul formulării acuzațiilor, că actele sunt în regulă și că totul este o răzbunare. Dar, iată că cei de la Curtea de Conturi sunt de altă părere.

Comments are closed.