Magazin

Budincă de pâine, rețeta delicioasă care salvează resturile de pâine uscată

Îți rămâne mereu pâine uscată? Nu o mai arunca, pentru că o poți folosi într-o rețetă delicioasă. Uite cum se face budinca de pâine, cu doar câteva ingrediente la îndemâna oricui!

Dacă încerci această rețetă, vei descoperi o nouă față a pâinii. Vei avea un desert, gustare sau mic dejun cremos și savuros, bine însiropat și destul de sățios.

Iată de ce ai nevoie și cum se prepară o budincă cu pâine veche.

Ingrediente pentru budincă de pâine

– 6 felii de pâine veche de o zi sau două… sau trei
– 2 linguri de unt topit
– ½ cană stafide, merișoare sau alte fructe uscate (Opțional)
– 4 ouă, bătute
– 2 cani de lapte
– ¾ cană zahăr alb
– 1 linguriță scorțișoară măcinată (Opțional)
– 1 linguriță extract de vanilie sau de rom, ori de lămâie

Cum se face budincă de pâine. Rețetă

Preîncălziți cuptorul la 175 grade Celsius. Tăiați pâinea în bucăți mici și așezați-o într-un vas pentru cuptor, de exemplu o tavă tip yena. Stropiți unt topit peste pâine. Dacă se dorește, se presară stafide, merișoare, poate caise uscate sau goji.

Într-un bol, amestecați bine ouăle, laptele, zahărul, scorțișoara și vanilia.

Se toarnă acest amestec peste pâine și se amestecă bine pânea cu o furculiță până când este acoperită și absoarbe ca un burete amestecul de ouă.

Coaceți budinca de pâine în cuptorul preîncălzit timp de 45 de minute sau până când partea de sus devine rumenă.

Acest desert simplu este un înlocuitor al frigănelelor (sau pâine în ou, cum se mai numesc) din copilărie. Doar că este mai rapid, nefiind făcut în tigaie și este mai sănătos, nefiind prăjit în ulei.

Budinca de pâine se poate servi caldă sau ușor răcorită, dar nu mai este bună la răcirea completă. Este delicioasă servită cu puțină frișcă și fructe proaspete sau ca atare, presărată cu scorțișoară.

Citește și: Rețetă de chec aperitiv cu “tot ce găsești în frigider”

Ce mai poți face cu pâinea veche

Dacă ai consumat mai puțină pâine decât te așteptai și resturile încep să se usuce, poți face două rețete foarte rapide.

Bruschete: Tai felii de pâine și le prăjești puțin pe tigaie, în prăjitorul de pâine sau la cuptor. Cât sunt călduțe, pui puțin ulei de măsline și ungi cu usturoi. Pui câteva roșii tocate, pătrunjel sau busuioc, sare și piper. Ai parte de un aperitiv sau de o gustare delicioasă!

Crutoane: Taie pâinea cubulețe potrivite. Stropește-o cu puțin ulei de măsline, condimente după gust (sare, piper, cimbru, busuioc, pătrunjel, chilli), și usturoi dacă dorești, apoi amestecă bine crutoanele. Ține la cuptor până când se rumenesc. Acește crutoane sunt grozave alături de o salată sau presărate peste supă cremă!

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziuni locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.