Magazin

Buna Vestire 2021: Ce să nu faci, sub nicio formă, astăzi ca să nu ai ghinion tot anul

Buna Vestire este o sărbătoare mare și de o importanță deosebită pentru creștinii ortodocși. Buna Vestire, sau Blagoveștenia, cum se mai numește în popor, se sărbătorește în fiecare an pe 25 martie și este prima mare sărbătoare dedicată Maicii Domnului, atestată în documente. De această sărbătoare se leagă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții din bătrâni de care mulți țin cont și astăzi.

Buna Vestire 2021

Sărbătoarea de Buna Vestire amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavril i-a vestit Fecioarei Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Data acestei sărbători a variat la început.

Astfel, unii o sărbăto­reau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), în timp ce în unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie.

Buna Vestire este sărbătorită, în fiecare an, în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Buna Vestire

Există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții din popor legate de această mare sărbătoare intitulată Buna Vestire sau Blagoveștenia. În tradiția populară, Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului. Cântecul Cucului începe întotdeauna de Buna Vestire și se încheie la Sânziene sau Sân Petru.

De Buna Vestire se dezleagă limba tuturor păsărilor pentru a cânta, dar mai ales cea a cucului, care toată iarna a fost uliu, iar la Blagoveștenie se preface iarăși în cuc.

Oamenii trebuie să aștepte cântecul cucului voioși pentru că nu așa se vor bucura de un an bun.

În trecut, când cineva auzea cucul cântând pentru prima dată în acel an, număra de câte ori cântă pentru a afla cât mai are de trăit.

Un alt obicei care încă se mai păstrează de Buna Vestire este să se pună pe pragul casei pâine și sare de unde se vor hrăni îngerii.

Să nu te cerți de Buna Vestire

De Buna Vestire nu este bine, sub nicio formă, să te cerți cu cineva, să fii supărat sau mâhnit de ceva. După cum îi spune și numele, Buna Vestire aduce o veste bună, iar cine se ceartă astăzi face mare păcat și va avea necazuri tot anul.

În ziua de Buna Vestire, în Bucovina nu se pun ouă sub cloșcă, pentru că se crede că vor ieși pui cu două capete și patru picioare.

Dacă în ziua de Blagoveștenie este vreme frumoasă, va fi un an bun pentru recolte, iar dacă va fi vreme capricioasă, atunci nu va fi un an tocmai bun pentru agricultură.

Comments are closed.