Știri

Calendar ortodox 1 martie. Ce sfântă este sărbătorită în prima zi de primăvară

Ziua de 1 martie este una dintre cele mai importante din an pentru toată lumea, reprezentând începutul primăverii. Data de 1 martie anunță revenirea la viață a naturii și aduce noi începuturi. Sărbătoarea Mărțișorului are o semnificație aparte și trezește în sufletele noastre tot felul de sentimente. Pe lângă asta, tot azi este sărbătorită și Sfânta Evdochia, o mare iubitoare de Dumnezeu.

Calendar ortodox 1 martie. Sfânta Evdochia, de la desfrânare, la iubire de Dumnezeu

Sfânta Evdochia este una dintre cele mai importante sfinte. Ea a trăit în cetatea Heliopolis, Liban, în vremea împăratului Traian, unde era recunoscută în rândul tuturor bărbaților. La început, ea a dus o viață desfrânată și plină de păcate, fără a se gândi la urmări .

Evodchia era o femeie extrem de frumoasă, mai mult la trup decât la suflet. Cu chipul său duios atrăgea în plasă o mulțime de bărbați, cărora le lua averile. Deși mulți veneau prin Liban cu treburi sau afaceri, plecau lefteri după ce dădeau de tânăra frumoasă care îi ademenea în doar câteva clipe cu felul în care arăta. Ea a adunat atât de mulți bani, că până și împăratul era invidios pe succesul ei.

Schimbarea sa lăuntrică a avut loc în chip minunat, datorită monahului Gherman. După ce l-a auzit pe acesta citind Psalmii, a decis să vorbească mai multe cu el, după care a convins-o să se boteze. După ce a fost botezată de către Teodot, episcopul cetății, ea și-a împărțit toată averea săracilor, iar ulterior s-a călugărit.

Sfânta Evdochia învia morții

Datorită bunătății sale și a pocăinței, Dumnezeu i-a dat darul de a-învia pe cei morți. Ea a făcut o mulțime de astfel de minuni acolo unde oamenii îi cereau ajutorul și Dumnezeu o îndruma să acționeze.

Deși mulți o asociază cu Baba Dochia din cauza numelui, între cele două nu există nicio legătură. Evdochia nu este un personaj rău, ci chiar unul demn de urmat, având în vedere că s-a confruntat cu problemele tinereții, la fel ca în zilele noastre, dar a decis să ia altă cale cu timpul, când s-a maturizat și a realizat cât de periculoase sunt ispitele lumești.

Toate fetele și băieții care au probleme ca ale Sfintei se roagă la aceasta să le lumineze calea și să îi aducă pe drumul cel bun, să scape de toate care s-au legat de ei.

Comments are closed.