Magazin

Calendar Ortodox 10 august. La mulți ani celor care poartă numele Sfântului Laurențiu

Ziua de 10 august este una extrem de importantă pentru toți credincioșii, dar mai ales pentru cei care poartă numele marelui Sfânt Laurențiu. În această zi este sărbătorit Sfântul Lavrenție, motiv pentru care trebuie să-l respectăm așa cum se cuvine.

Sfântul Laurențiu, 10 august

Sfântul Laurențiu a fost de mic un mare iubitor de Dumnezeu și mereu a vrut să-și ajute semenii. Din prea multă dorință dea face bine, a avut parte de un sfârșit tragic. El a renunțat la orice avere și bogăție pentru a-i putea face fericiți pe cei aflați la nevoie și mereu a ajutat fără a avea așteptări.

După ce a salvat viața altora, a fost obligat să se supună la idoli. A refuzat și astfel a fost închis în temniță. Aici l-a vindecat de orbire pe un condamnat, Lucillus, pe care l-a botezat și l-a adus pe calea cea dreaptă. Temnicerul Hippolytus a fost și el martor la minune și așa a cerut și a primit botezul. Așa a devenit și acesta încă o victimă omorâtă pentru Hristos.

După mai multe chinuri, Sfântul Mucenic Lavrentie a fost întins pe un grătar așezat pe cărbuni aprinși. Primind pătimirea focului, Lavrentie a stins focul cel necurat al idolatriei. În iconografie, el este reprezentat cu cădelnița cu jar în mână, cădind și înmiresmând Biserica lui Hristos.

Tradiții Sfântul Laurențiu

Se spune că în această zi nu este bine să aprindem focuri, pentru că îl vom mânia pe Sfântul Laurențiu, care va provoca incendii grave din răzbunare, pentru că a suferit din cauza focului.

De altfel, nu este bine să spălăm haine sau să coasem și nici să facem treburi casnice, așa cum spune tradiția în anumite zone ale țării.

O tradiție mai veche spune că cei care se roagă în această zi la marele Sfânt își vor proteja căminul de flăcări, precum și pășunile și orice alt pământ.

Comments are closed.