Magazin

Calendar ortodox 10 noiembrie. Cinci sfinți apostoli sunt sărbătoriți în această zi

Calendar ortodox 10 noiembrie. Este vorba despre Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart. Ei fac parte dintre cei șaptezeci de apostoli.

Calendar ortodox 10 noiembrie. În a zecea zi din luna noiembrie sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Radion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart. Dintre aceștia, Olimp si Rodion au suferit moarte martirică în vremea lui Nero, în cetatea Romei.

Erast a fost iconom al bisericii din Ierusalim și episcop al Paneadei, iar Sosipatru episcop la Iconiu. Cuart a fost episcop al cetății Beirutului, a botezat mulți elini și a pătimit pentru credința în Hristos.

În această zi facem și pomenirea Sfântului Mucenic Orest.

Acesta a pătimit în vremea împăratului Dioclețian. A fost prins de guvernatorul Maximin și obligat să cinstească zeilor.

Sfântul Orest a răspuns:

„Te înșeli amarnic, ighemoane, necunoscând adevărul! Iată, zeii aceștia sunt făcuți din aur și argint, din aramă și din fier, pentru înșelăciunea omenească. Ei nici nu văd și nici nu aud, fiind lucruri făcute de mâini omenești, care nu pot a-și ajută lor, nici a face bine altcuiva. Pentru ce dar să mă închin lor?”

Sfântul a fost bătut fără milă cu diferite unelte, atât de mult, încât s-au schimbat patruzeci de ostași, iar uneltele s-au rupt și s-au sfărâmat, iar pe trupul lui nu era loc fără răni.

Tot în această zi, în fiecare an, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe sfinții: Sfinții Arsenie Capadocianul, Sfântul Cuvios Teostirict din Simvola, Sfântul Cuvios Nonnos, Sfântul Sfințitul Mucenic Mil, episcopul, cu doi ucenici ai săi, Sfinții Mucenici Caliopie, Nir și Orion.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.