Magazin

Calendar ortodox 10 octombrie 2021. Este sărbătorit unul dintre cei mai renumiți sfinți ai lumii. Rugăciunea făcătoare de bine

Calendar ortodox 10 octombrie 2021. În ultima zi din această săptămână Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia, precum și pe Sfântul Ambrozie de la Optina.

Sfinții pomeniți în Calendarul Ortodox de duminică, 10 octombrie

Sfântul Ambrozie de la Optina este unul dintre cei mai renumiți sfinți pe care i-a dat lumii pământul sfințit din Mănăstirea Optina. S-a născut la data de 21 noiembrie 1812, într-o localitate din regiunea Tambov.

A trecut în neființă în ziua de 10 octombrie 1891. Se știe că Sfântul Ambrozie a fost canonizat în anul 1988, deși ucenicii săi l-au cinstit încă din ziua trecerii sale la cele veșnice. Mănăstirea Optina este una dintre cele mai mari și renumite mănăstiri de călugări din întreg Răsăritul Ortodox.

Rugăciune către Sfântul Ambrozie de la Optina

Dacă ești credincios adevărat, aprinde o lumânare sfințită și citește cu voce tare rugăciunea închinată Sfântului Ambrozie de la Optina, pe care Biserica Ortodoxă îl cinstește negreșit în fiecare an la data de 10 octombrie.

Primește acum rugăciunea noastră, a nevrednicilor tăi robi, care te cinstesc și cheamă sfântul tău nume, și ne izbăvește prin mijlocirea ta înaintea Altarului lui Dumnezeu, de toate împrejurările pline de suferință, de neputințe sufletești și trupești, de rele, de ispite viclene și înșelătoare.

Alți Sfinți pomeniți în Calendarul Ortodox de duminică, 10 octombrie 2021. Tot în Calendarul de astăzi aflăm despre Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia care s-au născut în Nicomidia. Acești doi frați au părăsit cetatea și s-au retras în munți, în timpul persecuțiilor pornite de împăratul Maximian împotriva creștinilor.

Citește și: Rugăciunea zilei de duminică. Tradiții și superstiții pentru ultima zi din săptămână 

Au fost torturați și uciși pentru că nu au vrut, sub nicio formă, să se lepede credința în Mântuitorul Iisus Hristos. Tradiția spune că împreună cu Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia au fost uciși încă 200 de creștini.

În fiecare an, pe 10 octombrie este cinstit și Sfântul Cuvios Vasian, precum și Teofil Mărturisitorul. De asemenea, cei care poartă numele Sfântului Teofil își sărbătoresc astăzi ziua de nume.

Comments are closed.