Magazin

Calendar ortodox 11 august 2021. Orice creștin ortodox trebuie să știe asta

Calendar ortodox 11 august 2021. Astăzi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului. Toți credincioșii ortodocși trebuie să știe cine a fost acest mare Sfânt, și ce contribuție deosebită a avut, motiv pentru care este pomenit și în zilele noastre.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de miercuri, 11 august 2021

Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului, este primul sfânt canonizat pe pământ românesc și cel care a alcătuit Rugăciunea de Dezlegare care se citește la Slujba înmormântării.

În fiecare an, Sfântul Nifon este cinstit pe 11 august. Se știe despre acesta că s-a născut în ținutul Peloponez din sudul Greciei, în perioada 1434-1440 și că a primit la botez numele Nicolae.

În călugărie a fost tuns de către vestitul pustinc Antonie, și tot atunci a primit numele Nifon.

Cărțile bisericești scriu că în anul 1483, Sfântul Nifon a fost chemat la slujirea arhierească, în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar după numai trei ani, a devenit patriarh al Constantinopolului.

Toți credincioșii ortodocși trebuie să știe asta: Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului a oferit un dar de neprețuit spiritualității și culturii noastre. Lui i se datorează trilogia macariană: Liturghierul (1508), Octoihul (1510) si Tetraevangheliarul (1512). Toate trei au fost tipărite la îndemnul sau.

Citește și: Rugăciunea zilei de miercuri. Tradiții și superstiții pentru ziua de miercuri 

Sfântul Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc și cel care a alcătuit Rugăciunea de Dezlegare care se citește la Slujba înmormântării.

Doamne, Dumnezeul Puterilor, Cel mare şi înfricoşat, cel bogat şi prea bun, cel prea milostiv şi îndurat, pleacă-Te şi mă auzi pe mine învechitul şi păcătosul. Tu, Care ai mântuit pe Iona din pântecele chitului şi pe Daniil din gurile leilor, mântuieşte-mă şi pe mine în ceasul morţii de întunericul cel adânc al tuturor răutăţilor. Să nu îngădui diavolului să vină la patul morţii robului Tău, este o parte din rugăciunea pentru sfârșitul vieții alcătuită de Sfântul Nifon.

Alți Sfinți pomeniți pe 11 august: Sfântul Mare Mucenic Evplu, arhidiaconul, Sfințirea Bisericii Eleusa, Icoana nefăcută de mână a Domnului nostru Iisus Hristos și Sfinții Mucenici: Neofit, Zinon, Gaie, Marcu, Macarie și Gaian.

Pe 11 august 2021, Biserica Ortodoxă rânduiește zi de post. Este sărbătoare marcată cu o cruce neagră în Calendarul Ortodox.

Comments are closed.