Magazin

Calendar ortodox 11 martie 2022. Citește Rugăciunea Sfântului Sofronie, patriarhul Ierusalimului

Calendar ortodox 11 martie 2022. Ce trebuie să știe credincioșii ortodocși despre sfântul sărbătorit în această zi. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului care s-a născut la Damasc, în Siria de astăzi, în jurul anului 550.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de vineri, 11 martie 2022

Conform Tradiției, Sfântul Sofronie, împreună cu monahul Ioan Moshu au fost apărători ai credinței ortodoxe împotriva unei noi erezii ce începuse a tulbura viața Bisericii – monotelismul (celor ce susțineau că în Hristos există o singură lucrare).

Sfântul Sofronie a fost de față la aducerea din exilul persan a Cinstitei Cruci, pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit. De asemenea, potrivit Tradiției Sfântul Sofronie a scris Viața Sfintei Maria Egipteanca și tot el a alcătuit Rânduiala Sfințirii Apei Celei Mari.

Vineri, 11 martie 2022, Biserica Ortodoxă îi cinstește și pe următorii mari sfinți. Astfel, se face pomenirea: Sfântului Alexie de la Goloseev, a Sfintei Teodora, Împărăteasa Artei, a Sfântului Cuvios Pion, preotul din Smirna, a Sfântului Cuvios Gheorghe cel Nou, a Sfintțlor Mucenici Trofim și Talu, precum și a Aducerii moaștelor Sfântului Mucenic Epimah în Constantinopol.

Rugăciunea Sfântului Sofronie, sărbătoritul zilei de 11 martie

Aprinde o lumânare sfințită în această zi de post și rostește cu voce tare
Troparul Sfântului Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Sofronie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Sfinte Cuvioase Părinte Sofronie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi
Biserica lui Hristos, sprijinindu-se pe toiagul cu­vintelor tale, cuvioase, alungă năvălirile eresurilor celor păgâneşti şi luptătoare împotriva lui Dumnezeu.

Sfinte Cuvioase Părinte Sofronie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pentru cinstita propovăduire luptându-te tu, purtătorule de Dumnezeu, biruitor te-ai arătat cu ajutorul Duhului, împuternicindu-te înţelepţeşte, Sfinte Părinte Sofronie.
Sfinte Cuvioase Părinte Sofronie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Omorând toată dezmierda­rea trupului celui stricăcios, viu ai făcut, prin dreapta cre­dinţă, sufletul cel nestricăcios şi l-ai arătat organ îndumnezeit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Limba ta cea de Dumnezeu grăitoare, plină de desfătare şi curgătoare de miere, izvorăşte râuri de cuvinte, răspândind tuturor învăţăturile cele Dum­nezeieşti, de Dumnezeu insuflate.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Citește și: Rugăciunea zilei de vineri. Tradiții și superstiții pentru această zi

Credincioșii ortodocși au intrat de luni, în Postul Mare al Paștelui, cel mai lung și mai greu post de peste an, cu cele mai puține dezlegări dintre toate posturile. Pe durata Postului Paștelui există și dezlegări la pește, zile în care credincioșii care postesc au voie să consume pește și mâncăruri din pește. Aceste zile cu dezlegări la pește sunt: Praznicul Bunei Vestiri – e 25 martie și de Florii – în duminica dinaintea Paștelui, care anul acesta pică pe 17 aprilie.

Comments are closed.