Magazin

Calendar ortodox 11 octombrie 2021. La mulți ani celor care poartă numele Sfântului Filip

Calendar ortodox 11 octombrie 2021. Este cinstit Sfântul Filip, iar toți cei care poartă acest nume își sărbătoresc onomastica luni, 11 octombrie 2021. Sfântul Filip a fost unul dintre cei șapte diaconi și este considerat protectorul săracilor și al văduvelor.

Ce trebuie să știe credincioșii ortodocși despre Sfântul Filip

În primul rând, Sfântul Filip nu trebuie confundat cu Apostolul Filip, cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Sfântul Apostol Filip a fost unul dintre cei șapte diaconi aleși de către Sfinții Apostoli.

Se știe despre acesta că a fost căsătorit și a avut patru fiice. În calitate de diacon, el a avut grijă de săraci și de văduve. Când a început prigoana împotriva creștinilor la Ierusalim, Sfântul Filip s-a stabilit în Samaria, unde a predicat cuvântul lui Hristos și a săvârșit mai multe minuni.

Sfântul Filip a fost hirotonit Arhiereu al cetății Tralles loc în care s-a mutat la Domnul.

Rugăciunea închinată Sfântului Apostol Filip care se citește pe 10 octombrie

Citește rugăciunea către Sfântul Apostol Filip. Este considerată una dintre cele mai puternice rugăciuni care se citește la vreme de nevoie, în momente grele în care simți că nu mai poți, mintea nu ți-e limpede și nu găsești soluții pentru problemele tale. Pentru cine poate, este bine ca în această zi de luni să țină post pentru sănătate.  Așadar, aprinde o lumânare și rostește aceste cuvinte către Sfântul Filip.

Apostole Sfinte Filip, roagă pe Milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre. Cu Razele Cele Prealuminate ale Dumnezeieştii Străluciri, lui Hristos îndulcindu-te luminat, de Dumnezeu propovăduitorule Apostole Filip, cu strălucirile tale cele după împărtăşire, luminează-ne pe noi.

Cel Ce ţie ţi-a arătat mărirea Părintelui prin Sine, Sfinte Filip, Hristos cu ceata ucenicilor pe tine te-a rânduit, a ta faptă bună mai înainte cunoscând, de Dumnezeu fericite.

Citește și: Rugăciunea zilei de luni. Tradiții și superstiții în prima zi din săptămână

În fiecare an, la data de 11 octombrie, în afară de Sfântul Apostol Filip, Biserica Ortodoxă le cinstește pe Sfintele Mucenițe Zinaida și Filonila, îl cinstește pe Sfântul Teofan Mărturisitorul și face pomenirea Sfinților Patriarhi ai Constantinopolului: Nectarie, Arsachie și Sisinie.

Comments are closed.