Magazin

Calendar ortodox 12 octombrie 2021. Cele mai importante tradiții de toamnă

Luna octombrie este plină de sărbători importante, cu tradiții care mai de care. Data de 12 octombrie marchează și ea un eveniment mare pentru credincioși. Marți sunt sărbătoriți Sfinţii Mucenici Prov, Tarah şi Andronic, adevărate exemple de credință, sfinți care au murit pentru Dumnezeu și au urmat toată viața lor Cuvântul Lui.

Sărbătoare 12 octombrie

Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic au fost unii dintre cei mai mari sfinți ale religie noastre, despre care știm că au viețuit în vremea împăratului Dioclețian (284-305).Aceștia au trăit toată viața în rugăciune și cu sufletul plin de credință și au murit pentru că au refuzat închinarea în față idolilor.

Tarah s-a născut în Claudiopolisul Siriei, Prov a fost din Perga Pamfiliei, iar Andronic a fost fiul unui cetățean de mare neam din Efes. Ei au fost crescuți în credință de către familiile lor și toată viața au încercat să rămână pe calea cea dreaptă. Când păgânii au aflat că sunt creștini, cei trei au fost torturați în mai multe cetăți, după care au fost aruncați în față fiarelor împreună cu câțiva criminali.

Fiarele i-au sfâșiat pe criminali, în vreme ce sfinții au ieșit nevătămați și au demonstrat cât de mult îi iubește. După această minune, mai mulți cetățeni au primit credință în Hristos și au început să fie mai apropiați de Dumnezeu.

Ulterior, ei tot au fost uciși de soldați la porunca proconsulului Numerian Maximus. Cei trei mucenici au fost îngropați cu cinste, după ce Dumezeu le-a recunoscut trupurile neînsuflețite. Menționăm că la Biserica Memorială Mihai Viteazul din Albă Iulia se află părticele din moaștele Sfinților Prov, Tarah și Andronic.

Tradiții de toamnă

Toamna este una dintre cele mai frumoase perioade ale anului în ceea ce privește tradițiile și obiceiurile. Luna octombrie se spune că este plină de semnificații, mai ales în ceea ce privește vremea. Astfel, dacă luna aceasta cade bruma, se pare că vom avea o iarnă grea și rece.

Este bine ca luna aceasta să ținem post cât mai mult miercurea și vinerea, pentru a ne obișnui cu postul mare de Crăciun. De altfel, toamna se dau de pomană struguri, poame de sezon, vin.

Comments are closed.