Magazin

Calendar ortodox 14 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 14 aprilie 2022. La jumătatea acestei săptămâni, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie. Este sărbătoare marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce neagră. Cine a fost acest mare sfânt și ce trebuie să știe credincioșii despre el.

Sărbătoare cu cruce neagră joi, 14 aprilie 2022

Conform Tradiției, Sfântul Cuvios Pahomie s-a născut în jurul anului 1674, în satul Gledin și a primit numele de botez Petru. A ajuns în Moldova unde a fost primit ca frate la Mănăstirea Neamt. Acolo a parcurs, după rânduială, toate încercările duhovnicești. La vârsta de 25 de ani s-a călugărit, iar după moartea părintelui egumen Ioan a fost numit, stareț al Mănăstirii Neamț, la nici 30 de ani. Sfântul Cuvios Pahomie a plecat la Kiev, la Mănăstirea Lavra Pecerska, după care în 1706 s-a întors la Neamș și a hotărât să aleagă sihăstria într-o pădure lângă Muntele Chiriacul.

Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie a trecut la cele veșnice pe 14 aprilie în anul 1724. Înainte de a muri, a îmbrăcat marea schimă sub numele Pimen.

În noiembrie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, având ziua de sărbătorire pe 14 aprilie. Moaștele acestui mare sfânt sunt păstrate și astăzi în Paraclisul Sfântul Ștefan din Lavra Pecerska.

Alți Sfinți sărbătoriți joi, 13 aprilie 2022

În această zi, în Calendarul Ortodox se face pomenirea Sfântului Martin Mărturisitorul, papa al Romei, Sfinților mărturisitori episcopi: Serghie, Pir și Teodor, a Sfântului mucenic Ardalion comediantul și a Sfintei mucenițe Tomaida.

Este sărbătoare cu cruce neagră. Potrivit Părintelui Arhimandrit Petroiu Marin, sărbătorile cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cu rugăciune sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit, spre deosebire de sărbătorile cu cruce roșie când nu se lucrează.

Potrivit spuselor sale, diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători.

Comments are closed.