Magazin

Calendar ortodox 14 octombrie 2021. La mulți ani celor care poartă numele Sfintei Parascheva

Data de 14 septembrie este una dintre cele mai importante din acest an. Conform calendarului ortodox, Sfânta Parascheva este sărbătorită de către toți credincioșii la data de 14 octombrie, în special de cei care îi poartă numele Cuvioasei. Vezi cine a fost Parascheva, dar și ce tradiții trebuie să respecți.

Sfânta Parascheva, 14 octombrie

În această zi, creștinii ortodocși o vor sărbători pe Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, dar și o mare făcătoare de minuni. Sfânta Parascheva este o sărbătoare importantă și e sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie și marcată în calendar cu cruce roșie.

Sfânta Parascheva s-a născut dintr-o familie de oameni bogați, dar a crescut în credință și iubire de Dumnezeu. A fost învățată de mică să-i protejeze pe oameni și să îi ajute, așa cum făceau și părinții ei. Se spune că moaștele Sfintei Parascheva au puteri miraculoase, întrucât Cuvioasa îi protejează pe cei bolnavi, sărmani și care au probleme. La pelerinajul destinat ei participă oameni din toată colțurile lumii, iar anul acesta au avut la dispoziție o săptămână pentru a atinge racla Sfântă.

De Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie, există o mulțime de români care își serbează ziua de nume. Deși ne gândim că nu există prea multe derivate cu acest nume, se pare că ne înșelăm: Parascheva, Paraschiva, Paraschiv, Paraschița, Chiva, Chivuța, Chivu, Vuța, Petcu, Parastita, Parasca. Toate persoanele care se numesc în acest fel își serbează ziua de nume de Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie.

Tradiții Sfânta Parascheva

De Sf. Parascheva se ţine post, nu se munceşte, iar în tradiţia românească este ziua în care se prezice starea vremii. Dacă pe 14 va fi frig, înseamnă că vom avea o iarnă geroasă. În plus, vom avea ploi până la Sfântul Dumitru dacă și de ziua Sfintei Parascheva va fi vreme înnorată.

De asemenea, în această zi este interzisă munca la câmp. Femeilor le este interzis să spele, să calce, să coasă, să toarcă sau să se ocupe de alte treburi casnice, pentru că vor rămâne nemăritate și vor suferi accidente grave. Nici bărbații nu au voie să muncească de Sfânta Parascheva, pentru se vor alege cu diferite handicapuri.

Comments are closed.