Magazin

Calendar ortodox 15 august 2021. Cele mai importante tradiții ale zilei de Adormirea Maicii Domnului

La data de 15 august are loc un eveniment extrem de important. Mai exact, în această duminică sărbătorim Adormirea Maicii Domnului, conform calendarului ortodox. Vezi ce este complet interzis în această zi, pentru a te asigura că ții cont de toate tradițiile și îți va merge bine.

Adormirea Maicii Domnului

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Această mare sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului.

Este sărbătoarea care marchează momentul în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători creștine din an. Nu se ştie cu exactitate nici anul, nici ziua când “a adormit Sfânta Fecioară”, dar s-a stabilit această dată. Cu ocazia acestei sărbători se ține cont de mai multe tradiții și obiceiuri.

Multe dintre superstiții le vizează pe femei. În Transilvania, femeile măritate merg dimineața la biserică și duc struguri de prune, dar şi miere, pentru a fi sfinţite de către preoţi. Mai apoi, le dau de pomană credincioșilor de la slubă.

De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri și nimic rău nu li se va întâmpla.

Tradiții 15 august

Se spune că este complet interzis să lucrezi de Adormirea Maicii Domnului. Celor surprinși la muncă li se strică recoltele, vitele li se vor îmbolnăvi, iar gospodăria lor se va destrăma.

Femeile însărcinate trebuie să se roage la Maica Domnului în această zi. Se spune că ea le va asculta ruga și le va veghea pe tot parcursul sarcinii și le va ajuta să nască prunci sănătoși.

Nu se calcă, nu se coase și nu se spală rufe pe 15 august. Cine va face acestea în marea zi va fi urmărit de ghinion tot restul anului. Este complet interzis și să te tunzi în această zi, indiferent dacă ești fată sau bărbat. Dacă arunci părul tuns la gunoi, vei cheli.

Comments are closed.