Magazin

Calendar ortodox 15 mai 2022. Ce nu ai voie să faci în această zi mare

La data de 15 mai are loc un o sărbătoare mare, extrem de importantă. Sunt rememorați doi sfinți cu un rol mare in religia noastră, prăznuiți în fiecare an la aceeași dată. Vezi ce nu ai voie să faci în această zi mare și ce tradiții trebuie să respecți.

Sărbătoare mare 15 mai

În fiecare an, la data de 15 mai, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Pahomie cel Mare și Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei. Cade în zi de duminică, ceea ce înseamnă că este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Pahomie este unul dintre cei mai mari sfinţi din pustia Egiptului, care în trecut a fost militar. Acesta a renunțat la tot, la arme și apărarea țării, pentru a-și dedica tot timpul său credinței. A fost păgân, dar a primit Botezul și s-a retras în pustia Tebaidei, alături de pustnicul Palamon.

Sfântul Pahomie a fost considerat întemeietorul vieții mănăstirești de obște, care a trăit în condiții grele doar pentru a-l putea sluji pe Dumnezeu. El a murit în anul 348, la vârsta de 74 de ani, după ce a ridicat mai multe lăcașuri de cult. A fost îngropat în mănăstirea ctitorită chiar de el.

„Arătatu-te-ai mai mare turmei Păstorului celui mare, în dreptând turmele sihastrilor la staulul cel ceresc, părinte Pahomie, şi schima cea de acolo, cuvioase, pustnicilor deprin zând, şi pe aceasta iarăţi o ai învăţat; şi acum împreună cu aceia te bucuri şi te veseleşti în cereştile locaşuri”, este una dintre rugăciunile destinate sfântului.

Tradiții de duminică

În ziua de duminică nu se spală, nu se coase și nu se muncește. Se spune că Sfânta Duminică îi pedepsește pe cei care nu țin cont de ziua ei și încalcă regulile. Așa cum Dumnezeu s-a odihnit în a șaptea zi, la fel trebuie să facem și noi duminica.

De altfel, este bine să participăm la Sfânta Liturghie în această zi. Este mare păcat dacă întârzii la slujbă, dacă pleci mai devreme sau dacă o întrerupi. Nu ai voie să bârfești în biserică, să jignești; tot ce trebuie să faci este să asculți ce spune preotul și să te rogi.

Comments are closed.