Magazin

Calendar ortodox 15 septembrie 2021. Este cinstit Sfântul – apărător al pompierilor din România

Calendar ortodox 15 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră în Calendarul de miercuri când Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. Acesta este considerat patronul pompierilor din România, de aceea este bine ca mai ales cei care luptă cu flăcările zi de zi, să se roage Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, să-i apere la locul de muncă.

Cine a fost Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș s-a născut în 1568, în orașul Raguza din Dalmatia. După moartea tatălui său, s-a mutat împreună cu mama sa în Ohrida, la sud de Dunăre. La vârsta de 20 de ani a ajuns în Muntele Athos, unde s-a călugărit și a primit numele de Iosif.

A  fost trimis de patriarhia din Constantinopol ca mitropolit al Timișoarei, iar în anul 1653 s-a retras la Mănăstirea Patroș, situată în apropiere de Timișoara unde a mai trăit trei ani, apoi s-a stins.

Tradiția spune că în momentul în care Sfântul Iosif a închis ochii și a trecut la cele veșnice, clopotele mănăstirii au început să bată singure.

Sfântul Ierarh Iosif cel nou de la Partoș a fost înmormântat în naosul bisericii mănăstirești.

Începând cu anul 1997, la inițiativa Ministerului de Interne, Sfântul Sinod a aprobat ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș să fie patronul pompierilor din România.

Ce legătură avea Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș cu pompierii

Tradiția spune că pe când cetatea Timișoarei a fost cuprinsă de foc, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș nu a fugit ci a stat ca un viteaz în fața focului pe care l-a biruit prin puterea rugăciunii sale. O ploaie a căzut peste cetate și a stins focul năprasnic.

Alți Sfinți pomeniți de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, la data de 15 septembrie. Tot astăzi se face pomenirea: Pătimirii Sfântului Marelui Mucenic Nichita Romanul, Sfântului Cuvios Filotei, preotul, a Sfântului Porfirie și a Aflării moaștelor Sfântului Acachie, episcopul Melitinei.

De asemenea, credincioșii ortodocși îi cinstesc astăzi pe: Sfântul Mucenic Maxim, cinstesc Aflarea moaștelor Sfântului Mucenic Ștefan, a Sfântului Cuvios Gherasim, ctitorul Mănăstirii Survia, a Sfântului Mucenic Ioan Criteanul și a Sfântului Visarion, arhiepiscopul Larisei, făcătorul de minuni.

Comments are closed.