Magazin

Calendar ortodox 16 iunie 2021. Sărbătoare mare pentru români și zi de post

Data de 16 iunie este extrem de importantă pentru români. Conform calendarului ortodox, este sărbătoare mare pentru toți credincioșii. În această zi este prăznuit Sfântul Tihon, cel care împărţea hrană oamenilor săraci ştiind că, astfel, împrumută pe Dumnezeu. Află ce este bine să faci în această zi de sărbătoare și de post.

Sărbătoare 16 iunie 2021

Sfântul Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei, este prăznuit la data de 16 iunie în calendarul ortodox, conform Calendarului ortodox 2021. Tatăl lui Tihon a fost brutar. Fiind pus de părintele său să vândă pâine, el o dăruia săracilor fără să le ceară bani, pentru a se asigura că au mereu ceva de mâncare.

Când a fost întrebat de tatăl său de ce împarte săracilor pâinea, el i-a răspuns că împrumută pe Dumnezeu atunci când o dăruiește săracilor. În urma rugăciunilor sale, tatăl său a găsit hambarele atât de pline de grâu, încât nu mai putea deschide ușa acestora. De atunci, au continuat să dea de mâncare sărmanilor. De altfel, a reușit să convertească mulți păgâni la creștinism. Învățăturile lui ajungeau la sufletele tuturor.

Este zi de post, fiind miercuri. Astfel, în ziua sărbătoririi Sfântului Trihon, nu avem voie să consumăm alimente din carne, lapte sau ouă. Nu se consumă nimic de dulce și nici nu este dezlegare la pește. Sunt recomandate fructele, legumele, alimentele ușoare.

Sfântul a fost un mare iubitor de oameni și făcea fapte bune. Astfel, este bine să ne rugăm în această zi pentru iubire, înțelegere în familie și să-i mulțumim Domnului în această zi pentru mâncarea pe care o punem pe masă, pentru tot ce primim de la Dumnezeu. Iată cea mai puternică rugăciune pe care o poți adresa Sfântului zilei de 16 iunie.

Troparul Sfântului Ierarh Tihon, Epscopul Amatundei

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Tihon; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Comments are closed.