Magazin

Calendar ortodox 16 mai 2021. La mulți ani de Sfântul Teodor

Calendar ortodox 16 mai 2021. Astăzi își sărbătoresc onomastica toți cei care poartă numele Sfântului Cuvios Teodor. Cei cu numele Teodor, Teodora sau derivate sunt sărbătoriți de cei dragi, și este bine să aprindă o lumânare și să facă o rugăciune pentru Sfântul al cărui nume îl poartă.

La mulți ani de Sfântul Teodor

Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Teodor cel Sfințit, alături de Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei. Este bine ca cei care poartă nume de sfinți să cunoască informații despre viața și minunile pe care acești sfinți le-au săvârșit.

Despre Sfântul Teodor cel Sfințit se știe că a fost ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare, că s-a născut și a crescut păgân până la vârsta de 14 ani când a plecat de acasă la Mănăstirea Sfântului Pahomie. Mai târziu s-au călugărit și mama și fratele lui. După ce Sfântul Pahomie a trecut la cele veșnice, Teodor a devenit stareț în locul lui.

Troparul Sfântului Teodor cel Sfințit

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Teodor, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Sfinți cinstiți în Calendarul Ortodox de duminică, 15 mai

Duminică, 15 mai sunt cinstiți Sfinții Cuvioși Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei. În afară de aceștia, Biserica Ortodoxă îi pomenește astăzi pe: Sfântul Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului, Sfinții Mucenici Avda și Avdiis, episcopii, Sfinții Mucenici Isaachie, Simeon și Vahtisoiu, Sfântul Mucenic Papilin, Sfântul Mucenic Petru din Vlaherne, Sfântul Nicolae, patriarhul Constantinopolului, Sfânta Eufimia și Sfântului Mucenic Nicolae din Mezov.

A treia duminică după Paște este Duminica Mironosițelor. Femeile mironosițe sunt cele care L-au însoțit deseori pe Hristos în activitatea Sa și care au participat la ultimele evenimente din viața Mântuitorului Iisus Hristos: patimile, răstignirea, moartea și punerea în mormant a Domnului.

Comments are closed.