Magazin

Calendar ortodox 17 iunie 2021. Mare sărbătoare astăzi pentru creștinii ortodocși

Data de 17 iunie este una extrem de importantă pentru toți creștinii ortodocși. Conform calendarului ortodox de anul acesta, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail, trei mari sfinți făcători de minuni și grabnic ajutători la vreme de necazuri. Toți cei care se roagă la aceștia vor primi ajutor de Sus.

Sărbătoare 17 iunie

Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail au fost frați de mamă, dar tatăl lor era păgân. Mama sa i-a crescut în credința cea dreaptă, cu frică de Dumnezeu și i-a învățat să-L iubească pe Acesta, iar mai târziu fericitul preot Evnoic i-a creștinat prin Botez și le-a oferit o mulțime de învățături despre cele sfinte.

Ei au intrat în slujba împăratului Persiei ca soldați, dar păzeau poruncile Domnului și duceau o viață bineplăcută lui Dumnezeu. Deși nimeni nu știa, erau mari iubitori de Dumenzeu și de oameni și voiau să ducă mai departe voia Lui, încercând să-i determine pe mulți păgâni să devină creștini.

Împăratul Iulian Apostatul a decis să-i ucidă când a aflat că sunt creștini. I-a ademenit, i-a capturat și i-a aruncat în temniță, toate acestea pentru a-i face păgâni, dar ei nu reunțau. După ce i-a torturat în fel și chip, spunându-le că îi va ucide dacă nu renunță la credința lor, a poruncit să fie uciși și aruncați în foc, pentru că nu putea să îi distrugă în alt fel.

După ce i-au ucis pe Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail, a venit cutremur mare pământul s-a crăpat, iar trupurile sfinților mucenici au fost acoperite de nu le-au mai găsit. Doar creștinii au rămas în preajmă rugându-se și, după două zile trupurile sfinților au ieșit la suprafață. Oamenii le-au găsit pentru că împrăștiau un miros foarte plăcut.

Rugăciune 17 iunie

În acestă zi mare, în care este recomandat și postul pentru cinstirea cum se cuvine a celor trei mari sfinți, puteți rosti următoarele cuvinte. Rugăciunea către Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail este una dintre cele mai puternice dintre cele pe care le cunoaștem. Poate fi spusă oricând simțim nevoia de a vorbi cu Cel de Sus, de fiecare dată când suntem în impas și avem nevoie de ajutor.

Mucenicii Tăi, Doamne, Manuil, Savel şi Ismail, întru nevoinţele lor cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru, că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Comments are closed.