Magazin

Calendar ortodox 17 mai 2021. Ce nu se face, sub nicio formă, lunea

Calendarul ortodox de luni, 17 mai 2021 îl aduce în atenția noastră pe Sfântul Andronic, unul dintre cei 70 de Apostoli, rudă a Sfântului Apostol Pavel. Acest Sfânt a luptat împotriva închinării la idoli și vindeca prin Sfântul Duh suferințele oamenilor.

Sfântul zilei în calendarul ortodox de luni, 17 mai

Sfântul Andronic a fost hirotonit episcop al Panoniei, fără a avea tronul episcopal într-un loc anume. El călatorea și predica Cuvântul pe întreg cuprinsul Panoniei. Sfântul Andronic, cel care este sărbătorit în fiecare an pe 17 mai, a luptat, împreună cu Sfânta Iunia, împotriva închinării la idoli. Amândoi vindecau, prin Sfântul Duh, toate bolile și suferințele din popor.

Sfintele lor moaște s-au descoperit în regiunea Evgheniei, iar Sinaxarul face pomenire de ele pe 22 februarie.

Alți Sfinți pomeniți pe 17 mai: Sfântul Nicolae din Metsovo, Sfânta Iunia, Sfântul Mucenic Solohon, Sfinții Mucenici Pamfamir și Pamfilon, Sfinții Cuvioși Nectarie și Teofan, ctitorii Mănăstirii lui Varlaam din Meteora.

Tradiții și superstiții. Ce nu se face în zi de luni

În tradiția populară există superstiții legate de fiecare zi a săptămânii. Activități pe care oamenii evitau să le facă, de frică să nu aibă ghinion tot anul, să se îmbolnăvească, ori să strice liniștea din casă. Lunea nu se dau bani, mai ales cum împrumut și nu este bine să te cerți cu cineva, pentru că vei fi în stare conflictuală tot anul.

Cum îți merge lunea îți va merge toată săptămâna, astfel încât ai grijă să-ți faci ziua bună și frumoasă.

Lunea nu se iau ouăle din cuibar, astfel încât găinile să continue să facă ouă acolo toată săptămâna. Ai grijă pe cine primești lunea în casă. Un om bun îți poartă noroc și-ți aduce bunăstare în familie, pe când un om rău aduce cu el tot ghinionul.

Se spune că nu este bine să pleci la un drum lung în zi de luni. Totodată, dacă plouă lunea, se crede că va ploua toată săptămâna.

Comments are closed.