Magazin

Calendar ortodox 18 iunie 2021. Zi de post pentru toți credincioșii

Ziua de 18 iunie este una dintre cele mai importante pentru toți credincioșii. Astfel, în această zi de vineri, sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul, unii dintre cei mai importanți și puternici sfinți ai religie noastre. Vezi ce trebuie să faci pentru a-i cinsti așa cum trebuie.

Sărbătoare 18 iunie

Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul au luat mucenicia în anul 73, în vremea persecuției împotriva creștinilor pornite de cezarul Adrian. Ei erau mari iubitori de Dumnezeu și duceau mai departe cuvântul Său, încercând să-i determine pe păgâni să devină creștini.

Leontie a fost comandant roman în orașul Tripoli din Fenicia. Atunci când a aflat că Leontie este creștin, Cezarul Adrian a ordonat ca acesta să fie arestat. Ipatie, conducătorul ostaţilor care s-au dus să-l aresteze, s-a îmbolnăvit pe drum, oastea fiind nevoită să se oprească. Într-o noapte, lui Ipatie i s-a arătat un înger, zicându-i să ceară ajutor de la Dumnezeu: „Dacă vrei să te faci bine, atunci strigă de trei ori, ridicându-ți privirea spre cer: Dumnezeule al lui Leontie, ajută-mi mie!„

Ipatie le-a spus tuturor ostașilor vedenia pe care a avut-o și toți au strigat după cum spusese îngerul, pentru a-l ajuta pe colegul lor să se vindece. Ipatie s-a vindecat în acel moment, fapt ce i-a uimit pe mulți, dar mai ales Teodul, un soldat în detaşamentul condus de Ipatie.  Atunci Ipatie și Teodul au luat hotărârea de a o lua înaintea celorlalți pentru a-l găsi ei primii pe Leontie și a-l salva de la la arest.

Când au ajuns, Leontie le-a vorbit despre credința în Hristos și i-a determinat și pe cei doi să recunoască iubirea lui pentru Domnul. În acel moment, dintr-un nor s-a pogorât Sfântul Duh care le-a botezat sufletele. Cei trei au fost chinuiți de atunci, până au murit. Ipatie și Teodul au fost torturați și decapitați, iar Leontie a fost torturat până când a murit.

Rugăciune 18 iunie

Ziua de 18 iunie este zi de post, în care nu se consumă alimente de origine animală, adică este interzis la ouă, carne și lapte. Orice post este primit mai bine însoțit de iubire față de aproape, bunătate și rugăciune.

Mucenicul Tău, Doamne, Leontie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Comments are closed.