Magazin

Calendar ortodox 19 iulie 2021. Ce este interzis în ajun de Sfântul Ilie

La data de 19 iulie are loc una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, chiar înainte de Sfântul Ilie. În această zi o prăznuim pe Sfânta Macrina, care a făcut mereu voia Domnului. Cu ocazia acestei zile, trebuie să ținem cont de mai multe tradiții în ajun de Sfântul Ilie.

Sărbătoare 19 iulie

La data de 19 iulie este sărbătorită Sfânta Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa. Tot luni, 19 iulie, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Die, făcătorul de minuni, Sfinții Sihastri, Sfântul Teodor, arhiepiscopul Edesei și Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.

Sfânta Macrina a fost cea mai mare din cei zece copii ai familiei și a avut grijă de toți ceilalți. Aceasta s-a logodit cu un tânăr nobil, care a murit foarte devreme din cauza unei boli grave. De atunci, ea nu a mai vurt să audă de niciun bărbat, pentru că nu credea într-o altă logodnă: „Nu este drept ca fecioara logodita o data cu un barbat sa caute dupa aceea iar logodna; chiar si dupa legea firii, trebuie sa fie o singura logodna, asa cum este o singura nastere, si o singura moarte.”, spunea ea.

După ce a murit bărbatul iubit, s-a călugărit, iar la scurt timp a mai suferit o mare durere. A murit Sfântul Vasile, alături de mama lor și, de durere, a murit apoi și ea. După aceea, aceasta s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, ochi, față și inimă, după care a murit.

Tradiții de 19 iulie

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit la 20 iulie. Cu ocazia zilei sale, se respectă mai multe tradiții și obiceiuri, inclusiv în ajunul acestei sărbători.

 În ajunul zilei când este sărbătorit Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Iar dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Dacă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

Tot în ajun se culegeau plante de leac, în special busuioc, care se punea la uscat și apoi se folosea pentru tot felul de afecțiuni. Mai mult, se folosea și la farmece, vrăji de orice tip.

Comments are closed.