Magazin

Calendar ortodox 21 iulie 2021. La mulți ani, Rafael, Teodor și Matei

Calendar ortodox 21 iulie 2021. Astăzi, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfântul Proroc Iezechiel, precum și pe Cuvioșii Rafael și Partenie de la Agapia. În Calendarul ortodox este zi marcată cu o cruce neagră și se ține post.

Sfinții cinstiți în Calendarul ortodox, miercuri, 21 iulie 2021

Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia sunt prăznuiți pe 21 iulie. Canonizarea lor a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 5 – 7 martie 2008.

Proclamarea canonizării Sfinților Rafael și Partenie a avut loc pe 5 iunie 2008, la Mănăstirea Neamț, cu prilejul sărbătorii Înălțării Domnului.

Pe 21 iulie sunt cinstiți, în fiecare an, și sfinții: Cuvioși Simeon și Ioan Pustnicul, Sfinții trei mucenici din Nilitina, Sfinții Mucenici Iust și Matei, Sfântul Mucenic Evghenie, Sfinții Mucenici Teodor și Gheorghe, Sfinții Mucenici Teodor, Trofim și alți treisprezece, Soborului Sfântului Mucenic Acachie, la Eptascala, Soborului Sfântul Elevtrie, aproape de Xirolof.

Cei care poartă numele Sfinților Rafael, Matei și Teodor își sărbătoresc onomastica pe 21 iulie. La mulți ani!

Zi cu cruce neagră. Se ține post pe 21 iulie

Sărbătoarea dedicată Sfântului Proroc Iezechiel și a Cuvioșilor Rafael și Partenie de la Agapia este marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce neagră. De asemenea, credincioșii ortodocși țin post astăzi, pentru sănătatea lor și a familiei.

Citește și: Rugăciunea zilei de miercuri. Tradiții și superstiții pentru ziua de miercuri

După ce citesc Rugăciunile Începătoare, credincioșii citesc Rugăciunea zilei de miercuri, dar și Troparul Sfântului Proroc Iezechiel.

Glasul 2

A proorocului Tău Iezechiel pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Canon de rugăciune către Sfântul Prooroc Iezechiel

Cântarea 1

Sfinte Proorocule Iezechiel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi! Mie, celui ce voiesc a lăuda pe Iezechiel Proorocul Tău, Doamne, dă-mi har, Făcătorule de bine şi dar duhovnicesc.

Sfinte Proorocule Iezechiel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi! Având înălţări Sfinţitul Iezechiel, singur văzătorul celor negrăite, cu slava Domnului este strălucit.

Joi, 22 iulie, credincioșii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Maria Magdalena.

Comments are closed.