Magazin

Calendar ortodox 22 august 2021. Ce nu ai voie să faci duminica, în zi de sărbătoare

La data de 22 august are loc una dintre cele mai importante sărbători ale acestei luni, conform calendarului ortodox. La această dată importantă este sărbătorit Sfântul Mucenic Zotic, ce a reușit să aducă pe calea cea dreaptă mulți păgâni.

Sfântul Zotic, sărbătoare mare

Sfântul Mucenic Zotic a trăit în Nicomidia pe vremea împăratului Maximilian, când multe persoane mureau din dragoste pentru Hristos și aceeași soartă și-a ales-o și el. Încă de mic a fost credincios și a promis familiei sale că nu va urma altă cale, decât pe cea dreaptă.

Sfântul Zotic a reușit să-i întoarcă pe elini de la idoli și să îmbrățișeze credința în Hristos. Pe mulți a reușit să-i transforme în credincioși și să îi învețe Cuvântul lui Dumnezeu. Pentru acest lucru, el a fost prins și chinuit pentru că l-a mărturisit pe Hristos. Sfântul Mucenic Zotic și ceilalți mucenici au fost uciși prin tăierea capului.

Tradiții de duminică

Ziua de duminică este cea mai importantă a săptămânii, pentru că atunci a înviat Mântuitorul. În această zi, un credincios trebuie să se scoale dimineaţa, să nu doarmă când face preotul liturghia.

Se spune că atunci când dormi, necuratul te îndeamnă să nu iei în seamă cântarea preotului din biserică. De altfel, nu e bine să fumezi până nu iese preotul din biserică, pentru că este mare păcat.

După ce te trezești, nu e bine să mănânci direct. Duminica nu e bine ca omul să doarmă cât preotul slujeşte în biserică, căci nu se apropie sfinţii 40 de zile de el.

Dacă lași ușa deschisă dis de dimineață, se spune că Maica Domnului va intra în casa ta. Să nu faci foc în această zi, pentru că vei arde pe Sfânta Maria. Să nu tai păsări, lemne, nici măcar legume în mâncare, pentru că tai pe Sfânta Duminică.

Tot astăzi îi pomenim pe:

– Sfântul Mucenic Zotic;

– Sfântul Mucenic Irineu;

– Sfântul Mucenic Or;

– Sfântul Mucenic Agatonic;

– Sfânta Muceniță Antuza;

– Sfântul Mucenic Zinon;

– Sfântul Mucenic Teoprepie;

– Sfântul Mucenic Achindin;

– Sfântul Mucenic Severian;

– Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Georgia;

– Duminica a 9-a după Rusalii (Umblarea pe mare – Potolirea furtunii);

Comments are closed.