Magazin

Calendar ortodox 23 iunie 2021. Ce este complet interzis în Ajun de Sânziene

Luna iunie este marcată de o mulțime de sărbători. Pe 24 iunie este sărbătorită naștere Sfântului Ioan Botezătorul, respectiv Sânzienele. În ajun de Sânziene, pe 23 iunie, se respectă o mulțime de obiceiuri și tradiții. În plus, are loc comemorarea unei sfinte importante.

Sărbătoare 23 iunie

Sfânta Muceniță Agripina este sărbătorită de Biserica Ortodoxă la data de 23 iunie.
Sfânta Muceniță Agripina s-a născut la Roma și încă din tinerețe s-a dedicat învățării Sfintei Scripturi și slujirii lui Hristos.
În acea perioadă, s-a dezlănțuit o nouă persecuție împotriva creștinilor și ea încerca să îi protejeze pe aceștia. Astfel, împăratul Valerian a dat ordin să fie prinsă și silită să se lepede de Hristos. A trecut prin multe chinuri, a fost torturată, dar îngerul său păzitor i-a spus să îndure până la sfârșit, pentru că va ajunge la Domnul.  În urma chinurilor îngrozitoare la care a fost supusă, Sfânta Muceniță Agripina s-a mutat la Domnul în 275 d.Hr.
Pe 23 iunie, Biserica Ortodoxă cinstește și pe: Sfintele Mucenițe Agripina, Paula, Vasa și Agatonica; Sfinții Mucenici Aristocle, Dimitrian și Atanasie; Sfinții Mucenici Eustohie, Gaie, Lolie, Prov și Urban.

Tradiții în ajun de Sânziene

În ajun de Sânziene se respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri, pentru a surprinde așa cum trebuie sărbătoarea de pe 24 iunie. Astfel, pe 23 iunie, fetele trebuie să strângă flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă în noaptea dinaintea sărbătorii, pentru a-și visa ursitul. De altfel, fac din ele cununi. Dacă dimineața le găsesc cu rouă pe ele, este semn că se vor mărita.

În această noapte, în ajun, oamenii făceau niște focuri și aruncau în ele poțiuni puternic mirositoare. E bine să strigi în jurul focului, ca să te audă spiritele și să fugă de tine tot restul anului.

Nu este bine să te cerți cu nimeni miercuri seara, pentru că vei avea relații tensionate cu oamenii tot timpul dacă te apucă apusul soarelui în dușmănie cu cineva.

Comments are closed.