Magazin

Calendar ortodox 24 august 2021. Sfântul zilei la care toți credincioșii trebuie să se roage

Calendar ortodox 24 august 2021. Biserica Ortodoxă îl pomenește astăzi pe Sfântul Mucenic Eutihie, care a fost ucenicul Sfântului Ioan Evanghelistul și al Sfântului Apostol Pavel. El a fost sfințit ca Apostol misionar și a vestit cu mult curaj credința în Hristos, distrugând multe temple păgâne.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de marți, 24 august 2021

Cărțile bisericești ne spun că Sfântul Mucenic Eutihie a fost însoțit de un înger în timpul călătoriilor sale misionare. Îngerul îl încuraja și îi spune ce urmează să i se întâmple. Mult a pătimit acest Sfânt pentru că a fost neclintit de la credința sa. A fost aruncat în temniță, în foc, a fost lăsat pradă fiarelor, dar a scăpat nevătămat de fiecare dată.

Dacă ești bun credincios, citește Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Eutihie. Aprinde o lumânare și rostește cu voce tare aceste cuvinte:

Glasul 4

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Eutihie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Alți Sfinți pomeniți pe 24 august. Tot astăzi facem pomenirea: Sfântului Aristoclie Athonitul, Sfântului Mucenic Tation, Sfântului Cuvios Gheorghe din Limnos, Sfântului Dionisie din insula Zachintos și a Sfântului Cosma Etolianul.

Pentru credincioșii ortodocși, finalul lunii august aduce o mare sărbătoare, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie. Este vorba despre Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită în fiecare an la dată fixă-29 august.

Aceasta este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc. De asemenea, ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post.

Credincioșii se abțin de la mâncărurile de dulce, merg la biserică și se roagă. Postim ca să nu ne asemănăm cu Irod, care a avut un ospăț fără măsură, i-a cerut Salomeei să-i danseze, iar ca mulțumire i-a oferit acesteia capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Este zi de mare sărbătoare în care Biserica prăznuiește și Vindecarea Lunatecului.

Comments are closed.