Magazin

Calendar ortodox 24 iunie 2021. Ce tradiții se respectă de nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Data de 24 iunie este una dintre cele mai importante din acest an pentru credincioși. În această zi are loc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, un eveniment important pentru creștinii ortodocși. Vezi ce nu ai voie să faci în această zi importantă și cum trebuie să marchezi acest eveniment mare.

Sărbătoare la 24 iunie

Pe 24 iunie, în toate Bisericile Ortodoxe este prăznuită Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Este ultimul proroc al Vechiului Testament şi, totodată, cel care face legătura cu Noul Testament. Această zi este una importantă, Sfântul având un rol important pentru religia noastră.

Există șase sărbători închinate Sfântului Ioan Botezătorul şase: Zămislirea – 23 septembrie; Naşterea – 24 iunie; Soborul – 7 ianuarie; Tăierea capului – 29 august; Prima şi a doua aflare a capului – 24 februarie; A treia aflare a capului – 25 mai.

Naşterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu şase luni înainte de cea a lui lisus Hristos. Sfântul este cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Tot în această zi se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Sânzienele se spune că sunt nişte fete frumoase, care trăiesc în păduri sau pe câmpii, fiind reprezentate, cel mai des, în timp ce dansează. Ele dau puteri deosebite florilor și, din 24 iunie, acestea au puteri tămăduitoare.

Drăgaica este numele slav al sărbătorii de Sânziene şi se întâlneşte în Muntenia şi Oltenia. Aici se ține cont, mai ales, de Drăgaică. Naşterea lui Ioan Botezătorul este sfântă. Nu se lucrează în această zi, nu se fac deloc treburi casnice și toată lumea trebuie să se odihnească, la fel ca în ziua de duminică. De altfel, nu este bine să te cerți cu nimeni sau să faci scandaluri, pentru că se răzbună Sânzienele.

Tradiții Sânziene

Noaptea de 24 iunie se spune că este una magică, este noaptea focurilor de vară, fiindcă “este vară în cer şi vară pe pământ, este vară în suflete şi trupuri, este anotimpul dragostei şi al vieţii plenare”. Se spune că pe 24 iunie se fac cele mai multe pomeni pentru cei morți, pentru că lumea celor de dincolo se unește cu cea a pământenilor.

Se spune că Sânzienele, deși sunt confundate cu ielele, nu fac rău, din contră. Sunt bune, albe, frumoase, binefăcătoare și aduc doar bine.

Comments are closed.