Magazin

Calendar ortodox 24 Iunie 2022. Ce este complet interzis de Sânziene

Data de 24 Iunie este una extrem de importantă pentru creștinii-ortodocși, care marchează un eveniment extrem de important. Mai exact, astăzi se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută și ca Sânzienele sau Drăgaica. Vezi ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate în această zi mare.

Tradiții de Sânziene

Această zi esta una extrem de importantă, care marchează Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea este cunoscută în popor sub multe feluri, iar cele mai celebre denumiri sunt Drăgaica sau Sânzienele. Se spune că în această noapte se deschid cerurile, iar lumea de dincolo ia contact cu cei vii și trebuie să fim atenți când mergem pe drum acum.

Vezi și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții populare de care nu trebuie să uiți

Niciun om nu trebuie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Este complet interzis să faci treburi casnice, pentru că sfântul se poate răzbuna pe tine pentru că nu îi respecți ziua. Este singurul sfânt sărbătorit de nașterea si nu de moartea lui.


Shakira i-a dat fatala lui Pique. Nimeni nu se astepta sa se razbuna așa>>>>

Interzis de Drăgaica

În foarte multe zone din ţară, se fac pomeni pentru morţi. In unele zone, se țin slujbe ca la Înviere, iar oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile. Se spune că așa își protejează ograda de toate relele.

Astăzi nu ai voie să speli sau să calci, să faci treburi casnice. Fetele își pun sub pernă flori de câmp, care le vor ajuta să își viseze ursitul.  Se spune că ele trebuie să se spele cu roua dimineții de 24 Iunie dacă vor să se mărite cât mai repede.

Florile sunt prinse într-o coroniță sau sub formă de cruce, se merge cu ele la Biserică și se sfințesc. Tot astăzi este bine să te speli în ape neumblate pentru a avea noroc și pentru a te menține mereu tânără.

Comments are closed.