Magazin

Calendar ortodox 24 octombrie 2021. Roagă-te acestui Sfânt ca să te apere de toate relele

Calendar ortodox 24 octombrie 2021. Zi de sărbătoare pentru credincioșii ortodocși de pretutindeni. Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Areta care a întărit prin cuvânt credința în Mântuitorul Iisus Hristos pentru toți locuitorii cetății în care a trăit.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de duminică, 24 octombrie

Tradiția spune că Sfântul Mare Mucenic Areta a fost eparhul cetății Nagran din sudul Arabiei în timpul împăratului Iustin (sec. V). Acest mare Sfânt a dobândit moarte mucenicească în anul 523, împreună cu alți patru mii de creștini, preoți, monahi, monahii, bărbați, femei și copii.

Împăratul Dunan care era păgân a pornit război împotriva cetății Nagran, iar Sfântul Mare Mucenic Areta deși era înaintat în vârstă încât nici nu mai putea umbla, i-a întărit prin cuvânt pe locuitorii cetății în credința în Mântuitorul Iisus Hristos.

Te-ar putea interesa și: Rugăciunea zilei de duminică. Tradiții și superstiții în ultima zi din săptămână 

Alți Sfinți pomeniți pe 24 octombrie. În fiecare an, la data de 24 octombrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește și pe următorii Sfinț: Sfânta Muceniță Sebastiana, Sfinții Marcu, Sotirih și Valentin, Sfântul Acachie, Sfântul Mucenic Nerdon și Sfântului Proclu, Patriarhul Constantinopolului.

Duminică, 24 octombrie se face predica la Duminica a 23-a după Rusalii – Vindecarea demonizatului din ținutul ghergheșenilor.

Credincioșii ortodocși de pretutindeni se pregătesc pentru două mari sărbători cu cruce roșie, deosebit de importante: Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și Sfântul Dimitrie Basarabov.

În Capitală a început deja pelerinajul credincioșilor la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou – ocrotitorul Bucureștilor. Oameni din toată țara merg să se roage acestui mare Sfânt și făcător de minuni. Sărbătoarea Sfântului Dimitrie Basarabov este ultima marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox din luna octombrie. Este o zi în care credincioșii sunt îndemnați să țină post și să se roage pentru sănătatea și binele general al familiei. Sfântul Dimitrie cel nouă a fost canonizat în anul 1955 de către Biserica Ortodoxă Română.

Comments are closed.