Magazin

Calendar ortodox 26 iulie 2021. La mulți ani, Parascheva!

Calendar ortodox 26 iulie 2021. Biserică Ortodoxă o cinstește astăzi pe Sfânta Muceniță Paraschevi din Roma, astfel că femeile care poartă numele de Parascheva își sărbătoresc onomastica.

Sfinții zilei în Calendarul Ortodox, luni, 26 iulie 2021

În fiecare an, pe 26 iulie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Ermolae, Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel, pe Sfânta Muceniță Paraschevi din Roma, Sfânta Cuvioasă Muceniță Oreozila, Sfântul Cuvios Ignatie Stironitul, Sfântul Mucenic Apion, Sfântul Moise Ungurul, Sfântul Iacob din Alaska și Sfânta Muceniță Ierusalima.

Dintre aceștia, primul Sfânt menționat în Calendarul Ortodox la data de 26 iulie este Sfântul Ermolae.

Sfantul Ermolae a fost preot în Nicomidia, în timpul împăratului Maximian (286-305). Sfântul Ermolae s-a numărat printre cei doua mii de mucenici arși de vii din porunca împăratului. Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Ermolae, împreună cu alți doi preoți, Ermip și Ermocrat au scăpat nevătămați din foc.

Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul este unul din cei mai renumiți sihaștri care s-a nevoit pe Valea Chiliilor în primele decenii ale secolului al XVII-lea.

Cărțile bisericești scriu că Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul era cu metania din Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă de alături.

Citește și: Rugăciunea de luni. Tradiții și superstiții care se țin lunea 

Ce este bine să faci luni, 26 iulie. Femeile cu numele de Parascheva își sărbătoresc onomastica

Luni, 25 iulie, este sărbătoare marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce neagră. Se ține post pentru sănătate. De altfel, săptămâna aceasta sunt două zile de post, în calendar. Este vorba despre luni, 26 iulie și marți, 27 iulie – când este cinstit Sfântul Mucenic Pantelimon.

Femeile care poartă numele Parascheva își sărbătoresc onomastica.

Cu toate astea, Sfânta Paraschevi – Paraskevi, sărbătorita în Grecia pe 26 iulie, nu trebuie confundată cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, cea mai populara dintre sfinții ale căror Moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Iași, cu hramul pe 14 octombrie.

Sfânta Muceniță Paraschevi este ocrotitoarea bisericii romanilor din Constantinopol, lăcaș de cult care îi poartă numele.

Această Sfântă a fost născută într-o zi de vineri (paraskevi)și, încă de mică, și-a arătat interesul pentru tainele credinței creștine, citind cărți bisericești, și participând la rugăciuni, în biserică.

Comments are closed.