Magazin

Calendar ortodox 26 septembrie 2021. Este sărbătorit un mare Sfânt al Bisericii Ortodoxe Române

Calendar ortodox 26 septembrie 2021. Este zi de mare sărbătoare în ultima duminică din această lună când credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Domnitor Neagoe Basarab, căruia i se spunea și prințul păcii. Tot pe data de 26 septembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește și pe Sfântul Ioan Evanghelistul.

Cine a fost Sfântul Domnitor Neagoe Basarab și de ce i se spunea prințul păcii

Sfântul Domnitor Neagoe Basarab s-a născut într-o familie evlavioasă de prinți creștini, cu tatăl său din neamul Basarabilor și mama din familia boierilor Craiovești.

Sfântul Neagoe Basarab a fost domn al Țării Românești între anii 1512 și 1521. Domnitorul Neagoe Basarab a fost considerat un ctitor și binefăcător al întregii Ortodoxii, fiind înmormântat în gropnița domnească de la Curtea de Argeș.

Cât timp a domnit a fost liniște și prosperitate pentru că Sfântul Neagoe a iubit pacea și s-a împăcat cu toată lumea.

Acest mare Sfânt și-a lăsat amprenta peste tot pe unde a trecut. A fost ctitor al multor biserici din țară, dar și autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii românești.

Cine nu a auzit de Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul sau Teodosie?, lucrare cu un conținut moral-creștin, una dintre cele mai autentice și valoroase creații literare din cultura română.

Sfinți pomeniți în Calendarul Ortodox din 26 septembrie 2021

Tot pe data de 26 septembrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește și pe următorii Sfinți: Sfânta Muceniță Hira și dreptul Ghedeon.

De asemenea, este cinstit Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan – Sfântul Ioan, Evanghelistul și Teologul, care a fost unul dintre cei doisprezece Sfinți Apostoli chemați mai întâi de Iisus Hristos.

El este cunoscut mai ales pentru scrierile sale canonice nou-testamentare: Evanghelia, trei Epistole și Apocalipsa.

Sfântul Apostol Ioan este prăznuit de trei ori pe an. Prima dată în ziua de 8 mai, în cinstea minunii care are loc la mormântul său, a doua oară în ziua de 30 iunie, împreună cu ceilalți Sfinți Apostoli, și a treia oară în ziua de 26 septembrie, când a trecut la cele veșnice.

Comments are closed.