Magazin

Calendar ortodox 27 aprilie 2022: Tradiții din Miercurea Albă. Ce nu se face astăzi

Calendar ortodox 27 aprilie 2022. Credincioșii ortodocși sărbătoresc Miercurea Albă din Săptămâna Luminată. Este o zi de care se leagă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții din popor pe care unii oameni le respectă și în zilele noastre. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de miercuri, 27 aprilie

Sfântul Apostol Simeon, sărbătorit de Biserica Ortodoxă în data de 27 aprilie 2022, a fost fiul lui Cleopa, fratele lui losif, logodnicul Maicii Domnului. Sfântul Simeon a făcut parte din cei Șaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului. Acesta a predicat Evanghelia lui Hristos în ludeea. Potrivit Tradiției, atunci când a primit cununa muceniciei, în timpul împăratului Traian, Sfântul Apostol Simeon avea peste 100 de ani.

A fost prins și supus la chinuri cumplite în timpul persecuției  asupra iudeilor și a creștinilor din Palestina. Sfântul Apostol Simeon a murit fiind răstignit asemenea Domnului.

Alți Sfinți sărbătoriți în fiecare an la data de 27 aprilie 2022. Tot în această zi, facem pomenirea: Sfântului Cuvios Ioan Mărturisitorul, a Sfinților Apostoli Aristarh, Marcu și Zinon, a Sfântului Mucenic Puplie, a Sfântului Evloghie primitorul de străini. Tot astăzi este cinstit Sfântul Mucenic Lolion cel nou, Sfântul Preacuvios Stefan, Episcopul Vladimirului.


Shakira i-a dat fatala lui Pique. Nimeni nu se astepta sa se razbuna așa>>>>

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Miercurea Albă

În prima săptămână de după Paște, cunoscută după numele de Săpămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu “harti”. Biserica Ortodoxă le oferă credincioșilor dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului.

Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem “dezlegare la pește”.

Prima zi de miercuri după Paște poartă numele de Sfânta Mercurie sau Miercurea Albă, cum mai este denumită în popor. În a treia zi de după Paște, potrivit tradiției, bărbații se pot întoarce să muncească pe câmp, însă femeile nu au voie să facă acest lucru.

Se spune că femeile care muncesc în această zi atrag rozătoarele în casă, acesta fiind motivul pentru care Miercurea Albă se mai numește și „nunta șoarecilor”, așa cum este cunoscută în popor.

Comments are closed.