Magazin

Calendar ortodox 27 iunie 2021. La mulți ani celor care poartă numele Sfântului Luca

Calendar ortodox 27 iunie 2021. În această zi, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străini. Sfântul Samson a fost rudă cu împăratul Constantin cel Mare (306-337). Samson a fost un medic milostiv, care dăruia bolnavilor nu doar medicamentele trupului, ci și pe cele ale sufletului.

Sfântul zilei în Calendarul ortodox de duminică, 27 iunie 2021

Cărțile bisericești spun despre acest mare Sfânt că și-a împărțit averea săracilor, apoi a intrat într-o mănăstire, iar patriarhul Mina l-a hirotonit preot.

După ce l-a vindecat pe împăratul Iustinian, Sfântul Cuvios Samson a primit de la acesta o casă pentru săraci. S-a îngrijit până la moarte de săraci precum se îngrijește părintele de copii.

Sfântul Samson a trecut la cele veșnice în anul 530 și a fost îngropat în biserica Sfântului Mucenic Mochie.

Troparul Sfântului Cuvios Samson

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Samson, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Alți Sfinți pomeniți pe 27 iunie: Tot astăzi se face pomenirea: Sfântului Mucenic Anect, Sfintei Ioana Mironosița, Sfântului Cuvios Luca, pustnicul, Sfinților Mucenici Marchie și Marchia și Sfantului Sfințitului Mucenic Pierie, preotul Antiohiei.

Cei care poartă numele Sfântului Cuvios Luca își sărbătoresc astăzi onomastica.

De asemenea, Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi Duminica Tuturor Sfinților.

Pe calea sfințeniei au mers sfinții pe care îi sărbătorim astăzi. Din viețile lor învățăm să fim cinstiți, harnici, modești, blânzi, pașnici, curați la suflet și la trup, generoși, plini de bunătate și de omenie. Toate aceste virtuți își au puterea și izvorul în Dumnezeu, pe Care L-au descoperit în măsura în care au trăit după sfaturile și după sfintele Sale porunci. În El au crezut, pe El L-au mărturisit, pe El L-au iubit și către El s-au dus, în împărația Lui și în slava Lui, cum spune Psalmistul: Adânc pe adânc cheamă, a spus Părintele Sofian Boghiu.

Următoarea sărbătoare cu cruce roșie este pe 29 iunie – când sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Comments are closed.