Magazin

Calendar ortodox 28 iunie 2021. De ce este bine să postești astăzi. Ține cont de asta

Calendar ortodox 28 iunie 2021. Este zi de post astăzi, pentru creștinii ortodocși. Este ajunul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, zi importantă pentru creștinătate. Luni este și ziua în care se postește, de obicei, pentru sănătate. De această dată, ziua este dublată de ajunul unei sărbători marcate în calendar cu o cruce roșie.

Sfinții zilei în Calendarul Ortodox de luni, 28 iunie 2021

Pe 28 iunie, Biserica Ortodoxă marchează Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici Chir și Ioan. Sfinții Mucenici Chir și Ioan sunt pomeniți de Biserică, în fiecare an, pe 31 ianuarie. În data de 28 iunie se face pomenirea mutării sfintelor moaște ale celor doi sfinți de la Canopos la Manutin.

Sfinții Chir și Ioan au pătimit pentru Hristos în vremea împăratului Dioclețian, adică în secolul al IV-lea. Se știe despre ei că îngrijeau bolnavii, fără să primească nimic în schimb.

Troparul Sfinților Chir și Ioan

Aprinde o lumânare și citește Troparul Sfinților Chir și Ioan

Darurile Treimii sălășluindu-se în inimile voastre cele curate, preafericiților Chir și Ioane, înfricoșați izgonitori duhurilor celor necurate v-ați arătat și ați fost tămăduitori neputințelor, nu numai celor descoperite, ci și celor ascunse. Drept aceea îndrăzneală având către Dumnezeu cel iubitor de oameni, prin rugăciunile voastre cele neîncetate, tămăduiți patimile noastre.

Alți Sfinți pomeniți pe 28 iunie. În această zi se face pomenirea Sfântului Mucenic Papia, Dreptului Serghie Magistrul (secolul al IX-lea), Sfântului Mucenic Macedonie, Sfântului Cuvios Ulchian, Sfântului Pavel, doctorul; Sfântului Moise cel depărtat din lume, Sfântului Donag, episcopul Libiei, Sfinților șaptezeci de mucenici din Schitopolis, Sfinților trei mucenici din Galatia și a Sfântului Cuvios Magnu.

Pe 29 iunie este zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși, sărbătoare marcată cu o cruce roșie în Calendarul Ortodox. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți după o perioadă de post care variază ca durată în funcție de Sfintele Paști. Aceasta este a cincea și ultima sărbătoare cu cruce roșie din luna iunie.

Comments are closed.