Magazin

Calendar ortodox 28 mai 2022. Dacă ești bun credincios, rostește cu voce tare această rugăciune

Calendar ortodox 28 mai 2022. În penultima zi din această săptămână, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului. Iată ce ar trebui să știe toți credincioșii despre acest mare sfânt și cum trebuie să ne rugăm lui pentru a duce dorințele noastre la Mântuitorul Iisus Hristos.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox, sâmbătă, 28 mai 2022

Sfântul sărbătorit astăzi este Nichita Mărturisitorul, cel care a ales din tinerețe să urmeze calea vieții monahale, cea plină de nevoințe sufletești și trupești. Pentru viața sa duhovnicească îmbunătățită, Sfântul Nichita Mărturisitorul a fost numit Arhiepiscop al Calcedonului. Potrivit Tradiției, acest mare sfânt s-a remarcat ca apărător al icoanelor, dar și prin milostenia sa, hrănindu-i pe cei flămânzi, îmbrăcându-i pe cei goi și primindu-i pe cei străini.

“tată al sărmanilor, apărător al văduvelor și izbăvitor al celor năpăstuiți”, așa este pomenit Sfântul Nichita Mărturisitorul în Sintaxar.

În această zi de sărbătoare, este bine să aprinzi o lumânare și să rostești cu voce tare Troparul Sfântului Nichita Mărturisitorul. Sunt cuvinte pline de însemnătate care dau putere oricui le rostește și le simte cu adevărat.

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției și luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflata Nichita, intelepte, cu invataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Alți sfinți sărbătoriți în ziua de sâmbătă, 28 mai 2022. Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Eutihie, episcopul cel din Melitina, a Sfintei Mucenițe Eliconida, a Sfinților Mucenici Crescent, Pavel și Dioscorid, și a Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos.

Cele mai importante sărbători din luna iunie 2022

Luna iunie debutează cu una dintre cele mai mari sărbători din anul bisericesc și anume Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – marcată în Calendarul Ortodox în data de joi, 2 iunie. O altă sărbătoare cu cruce roșie din luna iunie este Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub numele de Rusalii – duminică, 12 iunie.

Sărbători cu cruce roșie în luna iunie 2022: 13 iunie, Lunea Sfântului Duh, Sfânta Muceniță Achilina, 24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, 29 iunie – Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Sărbători cu cruce neagră în iunie 2022: 4 iunie – Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel, 8 iunie – Aducerea moaștelor Sfântului Teodor Stratilat, 22 iunie – Sfântul Grigorie Dascălul, Sfântul Mucenic Eusebie, și 30 iunie -Soborul celor 12 Apostoli; Sfântul Ierarh Ghelasie de la Ramet.

Comments are closed.