Magazin

Calendar ortodox 30 august 2021. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ierarh Alexandru

Calendar ortodox 30 august 2021. Trei mari sfinți sunt cinstiți astăzi de către Biserica Ortodoxă. Este vorba despre Sfântul Ierarh Varlaam, Cuviosul Ioan de la Rașca și Secu, dar și de Sfântul Alexandru. Sfantul Ierarh Alexandru, a fost Patriarhul Constantinopolului în timpul împăratului Constantin cel Mare (313-337). El a participat ca diacon la Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325, luptând împotriva ereziei lui Arie.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ierarh Alexandru

Există o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții care se leagă de sărbătoarea Sfântului Ierarh Alexandru. El este considerat protectorul omenirii și este cinstit în fiecare an la data de 30 august. Din popor se consideră că mai ales în ziua în care este sărbătorit Sfântul Alexandru, este mare păcat să îți vorbești de rău aproapele.

Te-ar putea interesa și: Mesaje și urări pentru cei care poartă numele Sfântului Alexandru

În schimb, credincioșii sunt îndemnați să facă fapte bune mai ales pentru cei bătuți de soartă și să rostească Rugăciunea închinată Sfântului Alexandru.

Noi, turma ta, prin vitejia ta, ierarhe, izbăvindu-ne de mărirea idolească a celor necredincioși, mulțumim ție și cântăm cântare pentru biruință. Celui ce a doborât pe Arie și, cu totul, a legat limbă filosofului, grăim: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Alexandre!

Alți Sfinți pomeniți pe 30 august. Tot astăzi Biserica Ortodoxă îi pomenește pe următorii Sfinți: Sfântul Ioan de la Rașca și Secu, Sfinții Ierarhi Ioan și Pavel cel Nou, patriarhii Constantinopolului, Sfântul Cuvios Fantin, făcătorul de minuni, Sfinții șase mucenici din Meletina, Sfântul Cuvios Sarmata din deșertul Egiptului.

Citește și: Rugăciunea zilei de luni. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de luni

De asemenea, credincioșii ortodocși îi cinstesc pe 30 august și pe Sfinții: Sfânta Cuvioasă Vriena, Sfinții șaisprezece mucenici Tivei, pe Sfântul Ierarh Evlavie, pe Sfântului Mucenic Felix, pe Sfântul Mucenic Furtinian, pe Sfântul Mucenic Septimin, pe Sfântul Mucenic Ianuarie și nu în ultimul rând pe Sfântul Aidan.

Comments are closed.