Magazin

Calendar ortodox 4 ianuarie 2022. Sărbătoare mare la început de an

Sărbătoare mare în calendarul ortodox, la data de 4 ianuarie 2022. Cei 70 de apostoli sunt prăznuiţi azi, fiind unii dintre cei mai mari sfinți, cu un rol important în religia noastră. Vezi ce nu ai voie să faci în zi mare de sărbătoare.

Sărbătoare mare 4 ianuarie

Marți, 4 ianuarie, este mare sărbătoare pentru români. După Crăciun, Sfântul Vasile și alte evenimente importante, nu se termină sărbătorile mari nici în luna ianuarie. Urmează o mulțime de zile mari în această perioadă, de care trebuie să ținem cont.

La data de 4 ianuarie sunt sărbătoriți cei 70 de apostoli ai Domnului, care au fost mâna Lui dreaptă. Au dus mai departe Cuvântul Său și au îndeplinit din plin misiunea pe care o aveau. Au fost trimişi să-L vestească pe Hristos, ca nişte înaintemergători ai dreptei credinţe, sub conducerea Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca.

Toţi aceşti ucenici ai Domnului au făcut tot ce au putut pentru a-i întoarce pe oameni de la idoli, făcându-i să creadă mai mult în cuvântul lui Hristos. Au avut parte de un sfârșit extrem de dur, îndurând chinuri şi prigoniri. Au făcut multe sacrificii de-a lungul timpului și au ales să renunțe la viața lor pentru a fi alături de Domnul până la sfârșit și pentru a nu se îndepărta de acesta.

În ceea ce priveşte numele celor 70 de ucenici ai Mântuitorului, Eusebiu, episcopul Cezareei Palestinei, spune în cartea sa cea dintâi (Istoria Bisericească), în capitolul al 12-lea. „Numele fiecăruia din cei doisprezece apostoli ai lui Hristos din destul se încredinţează, din mărturiile Evangheliei, iar pentru cei şaptezeci de apostoli nici un catalog sigur nu se află undeva”.

În această zi mare ar fi bine să ținem post, pentru că așa obișnuiesc majoritatea credincioșilor. Este important să ne abținem de la mâncarea de dulce, carne, ouă, orice alimente de origine animală atunci când sunt sărbători cu mare însemnătate. În plus, nu se spală, nu se coase și nu se fac treburi casnice.

Comments are closed.