Magazin

Calendar ortodox 5 iulie 2021. Sărbătoare importantă pentru români. Cruce neagră

La data de 5 iulie este sărbătorit unul dintre cei mai importanți sfinți ai acestei luni. În prima zi a săptămânii are loc cinstirea Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul și este sărbătoare cu cruce neagră. Vezi ce trebuie să faci în această zi pentru a te asigura că faci voia Sfântului.

Sfântul Atanasie, 5 iulie

La data de 5 iulie este sărbătorit Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul, cunoscut pentru puterile sale tămăduitoare. El s-a născut în orașul Trapezunt în jurul anului 925 și nu a avut deloc o viață prea ușoară.

A rămas orfan de mic și a fost adoptat de două familii din oraș, care s-au ocupat de educația sa și l-au trimis să studieze la o școală renumită din Constantinopol, unde ulterior a devenit profesor. A primit o educație aleasă, dar a ales să să renunțe la cariera de profesor și a devenit monah la Mănăstirea Chimina, pentru că era dezamăgit de ce se întâmpla în jurul lui și a vrut să schimbe ceva, ducând mai departe Cuvântul Domnului. A ales să se călugărească, pentru a sta departe de orice ispită.

La rugămintea unui împărat bizantin, Sfântul Atanasie a ridicat o biserică închinată Maicii Domnului. Marea Lavră este prima mare mânăstire ridicată în Sfântul Munte Athos.

Cruce neagră

Sărbătoarea de pe 5 iulie este una marcată cu cruce neagră în calendar. Spre deosebire de sărbătorile notate cu cruce roșie, cele cu cruce neagră nu impun să nu se muncească, adică se poate spăla și face treabă în gospodărie.

Și din punct de vedere religios, cele două sărbători notate cu cruci roșii sau negre sunt diferite. În această zi, nu se organizează slujbe speciale la biserică. Totuși, unii oameni țin post și nici nu spală sau nu fac treburi casnice, pentru că așa consideră ei de cuviință și așa spune tradiția veche. Mai mult, rostesc tot felul de rugăciuni puternice.

Troparul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul, glasul al 3-lea:

De viaţa ta cea în trup s-au minunat cetele îngereşti, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieşit, pururea mărite şi ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ţi-a răsplătit.

Comments are closed.