Magazin

Calendar ortodox 5 septembrie 2021. Cele mai importante tradiții ale lunii septembrie

Luna septembrie are o mulțime de sărbători importante. Această perioadă este marcată de o mulțime de evenimente, motiv pentru care trebuie să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri. În ziua de 5 septembrie îi sărbătorim pe Sfântul Proroc Zaharia și Dreapta Elisabeta.

Sf. Proroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, 5 septembrie

Sfântul Profet Zaharia şi Dreapta Elisabeta au fost părinţii Sfântului Profet Înaintemergător şi Botezător Ioan. Cei doi sufereau din cauza faptului că nu puteau face copii. Durerea din sufletul lor era nemărginită și nimic nu îi putea face să se simtă mai bine.

Într-o zi, în timpul slujbei din templu, un înger i s-a arătat lui Zaharia care i-a spus că soţia sa bătrână va naşte prunc, “care va fi mare înaintea Domnului” (Luca 1:15) şi “va merge înaintea Lui cu duhul şi puterea lui Ilie” (Luca 1:17). Zaharia nu a avut încredere în spusele îngerului, motiv pentru care Dumnezeu l-a pedepsit, luându-i graiul.

Când Elisabeta a născut un fiu, fiind insuflată de Duhul Sfânt i-a dat numele Ioan, deşi nimeni din familie nu mai avea acest nume. Zaharia a fost ucis de către păgâni când s-a aflat despre el că este creștin și că duce mai departe Cuvântul Domnului.

A fost înjunghiat în fața altarului

Elisabeta a murit la 40 de zile după soţului ei şi Sf. Ioan, ocrotit de Dumnezeu, a trăit în pustie până în ziua în care a apărut în faţa poporului lui Israel.
Tradiții luna septembrie

În tradiția populară, toamna începe de la Sf. Maria Mică, 8 septembrie, și durează până la Sf. Nicolae, 6 decembrie. Când tună toamna târziu, se zice că Sf. Ilie se întoarce acasă cu carul plin de păpușoi și din acest motiv face gălăgie.

Tradiția mai spune și că luna septembrie este luna în care oamenii încep să culeagă livezile şi via. Se spune că primul must care se storcea din struguri se punea în ulcele noi și se dădeau de pomană morților, să se bucure și ei de recoltă și să fie împăcate cele două lumi.

Dacă nu ați reușit până acum să strângeți plante medicinale, de leaco mai puteți face doar până la Sfânta Maria Mică. După 8 septembrie, din bătrâni se spune că ierburile își pierd proprietățile tămăduitoare.

Perioada dintre Sfânta Maria Mare, 15 august, şi Sfânta Maria Mică, 8 septembrie, numită Între Sântămării, e considerată potrivită pentru semănăturile de toamnă. După 8 septembrie nu se mai urcă oile la munte. Tot de la această dată se interzice scăldatul în apa râurilor, spurcată de cerb și dormitul pe prispă.

Comments are closed.