Magazin

Calendar ortodox 7 ianuarie 2022. Credincioșii prăznuiesc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

Calendar ortodox 7 ianuarie 2022. A doua zi consecutivă de sărbătoare pentru credincioși. La o zi după Botezul Domnului, Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Este una dintre cele mai mari sărbători din anul bisericesc, marcată în calendar cu o cruce roșie. În această zi Biserica face dezlegare la pește.

Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.

Conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească.

Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor. Cei care ţin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoşi, fără malformaţii.

Se spune că această zi e una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul.

Cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc şi animalele – de fiarele sălbatice.

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul – sărbătoare cu cruce roșie

Potrivit Tradiției, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu a dat crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său.

Prorocul Maleahi l-a numit pe Ioan Botezătorul “Ingerul Domnului”, pentru că avea să-I gătească calea. Sfântul Ioan Botezătorul este considerat înger întrupat pentru că a ajuns să poarte în ființa sa semnele biruinței asupra păcatului originar.

La mulți ani de Sfântul Ioan. Care este semnificația acestui nume

Aproximativ 2 milioane de români poartă numele Sfântului Ioan, dintre care aproape 650.000 de femei şi peste 1,3 milioane de bărbaţi. Cele mai populare nume sunt Ion, Ioana, Ionel, Ionela, Oana, Nelu. Ei își sărbătoresc onomastica în fiecare an la data de 7 ianuarie, după Bobotează.

Ioan este nume iudaic: “Iohanan” prescurtare din Iehohanan” și înseamnă “Dumnezeu s-a milostivit”. Numele Ion alcătuiește cea mai bogată familie onomastică de la noi.

Citește și: Cele mai frumoase urări de Sfântul Ion. Tradiții importante pe 7 Ianuarie

Sfântul Ioan este numit și Înaintemergătorul pentru că el a anunțat venirea Mântuitorului Iisus Hristos.

Nu mai puțin de șapte sărbători sunt închinate Sfântului Ioan Botezătorul. Prima sărbătoare din anul bisericesc, dedicată acestui mare sfânt este Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul (23 septembrie), urmată de Nașterea sa (24 iunie), Soborul Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), Prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (25 mai).

Comments are closed.