Magazin

Calendar ortodox 7 noiembrie 2021. Zi de sărbătoare pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 7 noiembrie 2021. În ajunul sărbătorii Soborului Sfinților Mihail și Gavriil, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții 33 de Mucenici din Melitina. Conform Tradiției, aceștia s-au nevoit pe vremea împăraților Diocletian și Maximian. Ei au mărturisit până la sânge credința în Mântuitorul Iisus Hristos. Singurul care până la urmă s-a lepădat de credință a fost Victor, rudă a lui Ieron.

Sfinții zilei în Calendarul Ortodox de duminică, 7 noiembrie

Cei 33 de sfinți care sunt cinstiți astăzi de Biserica Ortodoxă și pomeniți de credincioși sunt: Ieron, Isihie, Nicandru, Athanasie, Mamas, Varahia, Callinic, Theoghen, Nikon, Longhin, Theodor, Valerius, Xanthius, Theodul, Callimah, Eugen, Theodoh, Ostrichius, Epifanie, Maximian, Duchitius, Claudian, Theofil, Gigantius, Dorotei, Theodot, Castrichius, Anicletus, Themilius, Eutihie, Ilarion, Diodotus si Amonitus.

Lor li se face pomenirea pentru viața pe care și-au dedicat-o rugăciunii și credinței nestăvilite în Mântuitorul Iisus Hristos.

Duminică, 7 noiembrie 2021, este ajunul sărbătorii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Credincioșii din toată țara merg la biserică și se roagă pentru sănătatea familiei și pentru sufletele celor adormiți.

Aprinde o lumânare sfințită și citește Troparul Sfinților 33 de Mucenici din Melitina.

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Pregătiri pentru postul Crăciunului 2021

Ne apropiem cu pași repezi de începutul postului Crăciunului, care este mijlociu ca și asprime, după Postul Mare al Paștelui. Anul acesta, postul Nașterii Domnului începe pe data de 15 noiembrie și se termină pe 24 decembrie.

Pe 14 noiembrie este Lăsatul Secului, ultima zi în care credincioșii mai pot mânca mâncăruri de dulce. Acest post nu este considerat aspru deoarece are multe dezlegări la pește, vin și untdelemn.

Este o perioadă foarte încărcată spiritual, în care Biserica face apel la rugăciune, la bunătate și la deschidere față de cele sfinte și față de aproapele nostru.

Conform tradiției, Postului Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei. De aceea, pe lângă abținerea de la mâncărurile de dulce și alte renunțări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale.

Comments are closed.