Magazin

Calendar ortodox 9 august 2021. Este prăznuit Sfântul Matia. Rugăciunea pe care să o rostești dacă știi că ai greșit cuiva

Calendar ortodox 9 august 2021. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Apostol Matia, care a fost ales în rândul celor doisprezece Apostoli, prin tragere la sorți, în locul lui Iuda. Se știe despre acest sfânt că s-a născut în Betleem, din tribul lui Iuda. A studiat Cărțile Legii cu Sfântul și Dreptul Simeon.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de luni, 9 august 2021

Sfântul Apostol Matia a făcut, la început, parte din cei șaptezeci de Apostoli. El a vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia și Etiopia. Nu a acceptat să renunțe la credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Sfântul Apostol Matia a fost bătut cu pietre până a murit. Potrivit tradiției, moaștele Sfântului Apostol Matia au fost aduse la Roma de împărăteasa Elena, în anul 324.

Alți Sfinți pomeniți pe 9 august 2021. Tot astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților zece mucenici, care au mărturisit pentru sfânta icoană a Mântuitorului: Iulian, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Fotie, Petru, Leontie și Maria Patrichia, pomenirea Pătimirii Sfântului Antonin, a Cuviosului Psoe, a Aflării icoanei nefăcute de mâna din Camoliane și a Sfântului Gherman din Alaska.

Rugăciunea către Sfântul Apostol Matia, pentru iertarea de păcate și greșeli

Începe ziua de luni, 8 august cu rugăciunea către Sfântul Apostol Matia, dar nu înainte de a citi Rugăciunile Începătoare și rugăciunea zilei de luni. Aprinde o lumânare sfințită și rostește cu voce tare această rugăciune pentru iertarea de păcate.

Sfinte Apostole Matia, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre. (…) Cu strălucirile cuvintelor tale cele Dumnezeieşti, ai ars înşelăciunea celor vicleni şi pe credincioşi ai luminat a cânta venirea în Trup a Stăpânului tuturor şi ai râvnit patimii Lui celei Dumnezeieşti.

Pentru aceasta, adunându-ne, cu veselie săvârşim sfinţită pomenirea ta şi cu un glas grăim către tine: Sfinte Matia, Apostole, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.

Săptămâna aceasta este ultima din Postul Adormirii Maicii Domnului. Pe 11 august este sărbătoare cu cruce neagră, fiind prăznuit Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului, iar duminică, 15 august este marea sărbătoare Adormirea Maicii Domnului. Este o zi importantă pentru credincioșii ortodocși, zi marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie. Foarte multe biserici și mănăstiri din țara noastră au hramul pe 15 august, când enoriașii merg cu pachete la biserică și dau de pomană pentru sufletele celor adormiți.

De menționat este că pe 15 august nu se spune La mulți ani celor ce poartă numele Maria, Mariana, Marian și alte derivate. Onomastica lor este pe 8 septembrie, de Nașterea Domnului sau Sfânta Maria Mică.

Comments are closed.