Știri

Calendar ortodox martie 2021. Cele mai importante sărbători și dezlegările dinaintea Postului

Luna martie 2021 este plină de zile importante marcate în Calendarul Creștin Ortodox. Martie este luna în care începe cel mai lung și mai greu post de peste an și anume Postul Paștelui.

Calendar ortodox martie 2021

În 2021, Paștele ortodox se sărbătorește pe 2 mai, ceea ce înseamnă că Postul începe din prima jumătate a lunii martie. Astfel, cea de-a treia lună din an este încărcată spiritual pentru creștinii ortodocși care țin post și se roagă.

În luna martie din 2021 se postește miercuri, 3 martie și vineri, 5 martie, după care, în săptămâna 8-14 martie se face dezlegare la ouă, lapte și brânză.

Duminică, 14 martie este Duminica lăsatului sec de brânză, ultima zi în care credincioșii mai pot consuma acest aliment înainte de începerea Postului Paștelui.

Sâmbătă- duminică, 20/21 martie în Calendarul Ortodox este dezlegare la ulei și vin și Duminica Ortodoxiei – prima duminică din Postul Mare.

Buna vestire – 25 martie 2021

Buna vestire este sărbătoarea marcată cu o cruce roșie în calendarul ortodox din luna martie. Anul acesta, Buna vestire pică în zi de joi, în care Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește.

Buna vestire sau Blagovestenia este sărbătoarea închinată Maicii Domnului, praznicul în amintirea zilei în care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare că va naște pe Mesia. Ea a fost așezată cu nouă luni înainte de nașterea cu trup a Domnului, adică la 25 martie.

Multă vreme, data acestei mari sărbători a variat. Unii o prpznuiau pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, iar alții pe 18 decembrie. În Răsărit, data de 25 martie a fost acceptată, după stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nașterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea).

Această sărbătoare a fost introdusă la Roma de papa Leon al II-lea. Din secolul al IX-lea, sărbătoarea a început să fie prăznuită pe 25 martie în toata lumea catolică.

Rugăciune care se citește de Buna vestire

Troparul Bunei vestiri

Astazi este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face și Gavriil harul îl binevestește. Pentru aceasta și noi, împreună cu dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i cântăm: Bucură-te cea plină de har, Domnul este cu tine!

Comments are closed.