Magazin

Calendar ortodox septembrie 2021. Cele mai importante sărbători din această lună, marcate cu cruce roșie și cruce neagră

Calendar ortodox septembrie 2021. Luna septembrie este foarte importantă pentru credincioșii ortodocși pentru că marchează începutul anului bisericesc. Spre deosebire de anul civil care începe pe 1 ianuarie, anul bisericesc începe pe 1 septembrie. Tradiția moștenită din Legea Veche spune că în această zi s-a început creația lumii și tot în această zi Și-ar fi început Mântuitorul activitatea Sa publică. Mai trebuie menționat că și evreii încep anul bisericesc pe 1 septembrie, spre deosebire de romano-catolici care încep anul bisericesc în prima duminică din Advent, adică duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie, cu aproximativ patru săptămâni înainte de sărbătoarea Crăciunului.

Cele mai importante sărbători din luna septembrie 2021

În septembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește două mari sărbători marcate în calendar cu o cruce roșie. Pe 1 septembrie este prăznuit Sfântul Dionisie Exiguul, și este zi de post, în care credincioșii se roagă și se abțin de la mâncărurile de dulce.

Pe 8 septembrie este sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mică. Este o sărbătoare cu dată fixă, primul Praznic din anul bisericesc.

Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare, bucurie a răsărit la toata lumea, așa începe Troparul Nașterii Maicii Domnului.

A doua mare sărbătoare din luna septembrie este Înălțarea Sfintei Cruci, prăznuită în fiecare an la data de 14 septembrie. Aceasta este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos.

Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, şi sfântă învierea Ta o lăudăm şi o slăvim.

Pe 14 septembrie credincioșii ortodocși prăznuiesc Înălţarea Sfintei şi de viaţă dătătoarei Cruci, a crucii pe care Domnul şi Mântuitorul Iisus Hristos a pătimit pentru mântuirea noastră.

Sărbători cu cruce roșie în Calendarul Ortodox din septembrie 2021

În afară de cele două mari sărbători marcate cu cruce roșie, în septembrie sunt și sărbători cu cruce neagră, pe care credincioșii ortodocși le respectă cu sfințenie.

Este vorba despre: Sfântul Dionisie Exiguul – 1 septembrie, Sfântul Mucenic Antim, Sfinții Cuvioși Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stânișoara, Sfântul Mucenic Sozont, Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați, Sfinții Ioachim și Ana – părinții Sfintei Fecioare Maria, Sfântul Ioan de la Prislop, Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis, Sfântul Teodosie de la Brazi, Sfântul Antim Ivireanul și Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul.

Comments are closed.