Știri

Când ar putea veni valul șase de Covid-19. Alexandru Rafila: “monitorizăm lucrurile îndeaproape”

După ce România a ieșit de sub starea de alertă și s-au ridicat toate restricțiile, mulți sunt tentați să creadă că am scăpat definitiv de coronavirus. Practic, starea de alertă s-a încheiat după valul 5, după cum au relatat autoritățile. Ministrul Sănătății a vorbit despre un eventual val șase care ar putea fi luat în calcul din această toamnă.

Alexandru Rafila – când ar putea veni valul 6 de Covid-19

Ministrul Sănătății a declarat că un eventual val șase poate fi luat în calcul doar din toamnă și a precizat că specialiștii monitorizează lucrurile îndeaproape pentru a vedea evoluția lor concretă. Valul 5 s-a încheiat și odată cu asta țara noastră a ieșit de sub starea de alertă, iar autoritățile au ridicat toate restricțiile.

Alexandru Rafila spune că nu se pune problema de un val șase în această primăvară, însă poate fi luat în calcul din această toamnă.

Un eventual val șase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puțin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă, a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a spus, totuși, că nu putem discuta de un val șase, ci mai degrabă de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci. Alexandru Rafila a explicat că un val șase presupune o altă tulpină care circulă și care se transmite susținut în comunitate, iar lucrul acesta nu se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă.

România a revenit la normalitate. Au fost ridicate toate restricțiile

Începând din 9 martie 2022, România a revenit la starea de normalitate. Starea de alertă a expirat în 8 martie, iar autoritățile au decis să nu o mai prelungească, după ce au efectuat o analiză epidemiologică. Astfel, toate restricțiile impuse în pandemie, privind distanțarea fizică și mobilitatea, pentru limitarea răspândirii virusului au fost ridicate de către autorități. De asemenea, s-a renunțat la certificatul verde fără de care până acum nu aveam acces în magazine non-alimentare și alte spații închise.

Rămâne obligatoriu certificatul PLF pentru cei care intră în România. Pe de altă parte, cetățenii care călătoresc în România nu mai sunt obligați nici să prezinte un test Covid negativ.

Comments are closed.