Magazin

Când despodobim bradul. Cea mai importantă tradiție după Crăciun

Perioada sărbătorilor de iarnă este una dintre cele mai frumoase și importante, marcată de o mulțime de evenimente speciale. Se ține cont de multe tradiții, obiceiuri, iar fiecare familie are parte de momente unice. A trecut Crăciunul șia venit acum momentul să despodobim bradul, dar trebuie să știm că există obiceiuri importante și în acest sens.

Când despodobim bradul

Împodobirea bradului este unul dintre cele mai așteptate momente în preajma sărbătorilor. În unele zone se împodobește chiar în Ajun, în timp ce alții îl împodobesc încă de la începutul lunii decembrie, pentru a se bucura de măreția lui mai mult timp. Totuși, a trecut acum Crăciunul și trebuie să eliberăm casa.

Vezi și: Tradiții în Ajun de Bobotează. Ce să nu faci niciodată pe 5 ianuarie

Astfel, este bine de știut că se ține cont de anumite tradiții și în acest caz. Puțini știu care este data exactă la care trebuie să punem deoparte toate aranjamentele, pentru a le refolosi și anul următor. În unele zone ale țării, bradul se despodobește imediat după trecerea Revelionului, pe 2 sau 3 ianuarie, înainte de Bobotează.

Există, totuși, și zone în care acesta se ține mult timp, chiar până la primăvară, înainte de 1 martie. În mare parte, se spune că după Sfântul Ion începe curățenia de iarnă. Se scoate bradul din casă, globulețe se pun la loc de cinste, se curăță resturile de la pom și, oficial, se încheie sezonul sărbătorilor de iarnă.

Tradiții după Crăciun

Se spune că, așa cum am procedat când am împodobit bradul, trebuie să facem și când îl strângem. Mai exact, toată familia trebuie să contribuie și să cânte, pentru ultima dată pe această iarnă, colinde. În unele zone, oamenii chiar își pun o dorință care se spune că se va îndeplini până la Crăciunul următor.

Tradiția spune că este bine să stropim bradul cu apă sfințită înainte de a-l strânge și să spunem o rugăciune. În plus, este bine de știut că acesta se despodobește după ce copiii au adormit. Ținut mai mult decât este cazul, tradiția spune că poate aduce ghinion și chiar atrage o iarnă grea.

Comments are closed.