Magazin

Când este Înălțarea Domnului anul acesta. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă

După Învierea Domnului, are loc o altă sărbătoare extrem de importantă. Astfel, luna aceasta are loc Înălțarea. la 40 de zile de la Paște. Vezi care este data exactă a acestui mare eveniment, precum și de ce superstiții și tradiții trebuie să ții cont pentru a te asigura că vei avea noroc.

Învierea Domnului 2021

Înălțarea Domnului este sărbătorită, în calendarul creștin-ortodox, la 40 de zile de la Paşte. Astfel, Hristos Se înalță la Ceruri anul acesta la data de 10 iunie. Sărbătoarea este numită în popor și Ispas și este unul dintre cele mai importante evenimente. Ispas ar fi fost un martor de la Înălțare, care ar fi povestit cele întâmplate acolo.

Din Biblie aflăm că, după Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, după care s-a înălţat la cer în prezenţa lor. Deci apostolii au fost martorii acestui eveniment. Se mai spune și că a fost un singur martor la marele eveniment.

Această sărbătoare este mereu într-o zi de joi. În țara noastră, pe 10 iunie va fi dublă sărbătoare, pentru că în aceeași zi este serbată și Ziua Eroilor. În ziua de Înălțare a Domnului, după Liturghie sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate bisericile și mănăstirile din România și străinătate. La ora 12.00 se trag clopotele în amintirea celor care și-au riscat viața pentru noi.

Tradiții de Înviere

De Învierea Domnului se respectă mai multe obiceiuri și tradiții extrem de importante. Mai exact, țin cont de anumite superstiții pentru a se asigura că vor avea noroc mereu.

Se la Paște până la Ispas, oamenii se salută cu „Hristos a înviat”, „Adevărat a înviat”, urmând ca la 40 de zile să schimbe forma salutului și să zică: „Hristos S-a Înălțat”.

De Înălțare, femeile care au morți în familie împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele celor plecați dintre noi. Mai mult, împart lapte dulce, fiert cu păsat din mălai. De reținut că este ultima zi în care se consumă ouă roșii.

La Înălțare, se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă în furnicare, spunând „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”. Mai mult, acestea se bat cu leuștean pentru a fi ferite de boli.

Mai poți planta doar în Ajun de Înălțare. În caz contrar, nimic nu se va mai prinde și nu vor face roade.

 

Comments are closed.