Magazin

Când începe postul Paștelui. Tradiții de respectat în această perioadă

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Pentru Învierea Domnului, credincioșii se pregătesc așa cum se cuvine, din timp, pentru a se asigura că nu le scapă niciun detaliu. Cea mai importantă pregătire este chiar postul Paștelui, pe care trebuie să-l tratăm cu mare seriozitate.

Cât durează postul Paștelui

Anul acesta, Paștele ortodox este pe data de 2 mai, în timp ce Paștele catolic pică pe 4 aprilie. Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, pe care credincioșii o sărbătoresc cu sfințenie. Paştele înseamnă mai mult decât obiceiul de a ciocni ouă roşii, este vorba despre mulțumirea noastră față de Iisus Hristos, care s-a răstignit pentru noi.

Postul Paștelui este numit și Postul Mare, fiind cel cu cea mai mare durată. În plus, se spune că este și un post dur, pentru că nu are multe dezlegări și este foarte strict. Postul Sfintelor Paşti în acest an va fi în perioada 15 martie- 01 mai, ceea ce înseamnă că durează 40 de zile.

Ce nu ai voie să faci în postul Paștelui

Postul Paștelui este o perioadă importantă pentru credincioși. În cele 40 de zile de post, ne curățăm atât sufletele, cât și trupul. Postul Paştelui, comparativ cu Postul Crăciunului, are două Lasata Secului. Prima dată a avut loc cea de carne, la 7 martie, dată de la care credincioşii nu au mai consumat carne sau preparate din carne. A doua este Lăsata Secului de brânză, dată de la care oamenii nu mai pot consuma brânzeturi sau ouă.

În aceste 40 de zile, trebuie să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri. În zonele rurale, înainte de intrarea în Postul Paştelui, oamenii fac petreceri și mănâncă din toate preparatele pe care nu le mai pot consuma în timpul postului.

Credincioșii care postesc trebuie să fie buni față de semenii lor, să se poarte frumos cu cei din jur și să le demonstrezi că ești o persoană bună. Chiar dacă este bine să fim strângători, nu lacomi, dartrebuie să ne gândim și la ceilalți, să fim mărinimoși, căci numai aşa postul Paştelui va fi benefic pentru cel care îl ţine.

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii. Totuși, ei pot posti spiritual și pot fi persoane mai bune.

 

 

Comments are closed.