Magazin

Când începe postul Sfinților Petru și Pavel. Cât durează postul de vară

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Marele eveniment are loc la data de 29 iunie, dar înainte, credincioșii trebuie să postească pentru a se pregăti așa cum trebuie pentru rememorarea marilor sfinți. Vezi când începe perioada de post și cât timp nu ai voie să consumi alimente de origine animală.

Postul Sfinților Petru și Pavel

Acest post este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sâmpetrului. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Mai este numit și postul de vară, pentru că sărbătoarea are loc în sezonul cald.

Postul celor doi Sfinți mare începe întotdeauna luni după Duminica Tuturor Sfinţilor. Conform Pascaliei Bisericii Ortodoxe Române, postul Sfinţilor Apostoli poate oscila  între 28 de zile, atunci când Paştele cade pe 4 aprilie, până în situaţia în care poate fi desfiinţat, atunci când Paştele este prăznuit după data de 1 mai și vin alte sărbători importante, care impun alte tradiții.

Acesta va avea în anul 2021 o durată de doar șapte zile. El va începe pe data de 22 iunie, adică înainte de Duminica Tuturor Sfinților. Sfântul Sinod a hotărât în iunie 2015 că ”este necesară stabilirea unei perioade de minimum șapte zile pentru acest Post, chiar dacă, în baza calculelor oficiale el ar dura mai puțin de o săptămână”.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor. Anul acesta, din cele 7 zile de post, 4 vor fi cu dezlegare la pește. În această perioadă nu se fac nunți, botezuri și nici alte petreceri.

Tradiții de Sfinții Petru și Pavel

Sărbătoarea de pe 29 iunie aduce cu sine o mulțime de tradiții și obiceiuri. În majoritatea regiunilor din țară, în ziua de Sânpetru, credincioșii merg la biserică cu mere, colivă, colaci și miere în faguri pentru a fi sfințite. După slujbă, preoții le dau de pomană celor săraci pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Se zice că, atunci când SFÂNTUL PETRU plesneşte din bici, sar din acesta scântei, care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici. Tot el este cel care aduce ploaia și grindina.

Până în această zi nu se scutură merii. Se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei. Se spune că Sfântul Petru fierbe apa trei zile înainte de a o trimite pe Pământ.

Comments are closed.